23/08/2022
Mentale gezondheidsproblemen hangen vaak samen met fysieke gezondheidsproblemen. Dat toont de laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die dieper ingaat op het verband tussen mentale gezondheidsproblemen en ernstige COVID-19, nogmaals aan.

In hun laatste studie onderzoeken de Onafhankelijke Ziekenfondsen het verband tussen mentale gezondheid enerzijds en ziekenhuisopname door COVID-19 anderzijds. Opmerkelijke vaststelling: dat verband is wederzijds.

De cijfers tonen aan dat wie een ziekenhuisopname onderging voor COVID-19, tot bijna 4 keer meer kans heeft op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen in de 6 maanden na de opname. De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen echter ook de omgekeerde relatie onder de loep. Conclusie: bestaande geestelijke gezondheidsproblemen verhogen de kans op hospitalisatie voor COVID-19 met 62 %.

Risicofactor voor chronische ziekten, ernstige COVID-19 en overlijden
Eerder onderzoek over mentale gezondheid stelde vast dat 1 op de 10 Belgen kampt met mentale gezondheidsproblemen én dat deze doelgroep meer kans loopt op chronische ziekten en vroegtijdig overlijden. Uit de huidige studie blijkt nu ook een hogere kans op ziekenhuisopname voor COVID-19. Algemeen kunnen we stellen dat wie mentale gezondheidsproblemen ondervindt, ook vaker ernstige fysieke gezondheidsproblemen heeft.

Lees de volledige studie hier.