Hoe meld ik een onregelmatigheid binnen de gezondheidszorg?

Denk je dat een zorgverlener of –instelling verzorging factureert die niet werd toegediend? Of vermoed je een andere onregelmatigheid binnen de gezondheidszorg?

Dan kan je die melden via dit online formulier

We zullen je melding grondig onderzoeken en eventueel zullen wij of het RIZIV nog contact opnemen voor verdere toelichting. We zullen je contactgegevens niet meedelen aan de betrokken zorgverlener of –instelling. Vanwege privacyredenen kunnen wij je achteraf ook niet informeren over een eventuele sanctie voor de betrokkene(n). 

Hoe kan ik de persberichten ontvangen?

Om de persberichten te ontvangen, schrijf je je in via dit formulier, met de vermelding dat je de persberichten wil ontvangen. Je kan ook mailen naar steven.vervaet@mloz.be, Assistent Pers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 

Hoe kan ik me abonneren op het tijdschrift Health Forum of op de nieuwsbrief, of mijn abonnement opzeggen?

Om een abonnement op ons tijdschrift Health Forum of de nieuwsbrief te nemen of op te zeggen, vul je het abonnements- of opzegformulier in.

Je kan ook een mail sturen naar health-forum@mloz.be

Hoe kan ik gebruik maken van Mediphone Assist, de reisbijstand van de Onafhankelijke Ziekenfondsen?

Alle leden die in orde zijn met de aanvullende verzekering van een van de 5 Onafhankelijke Ziekenfondsen, kunnen een beroep doen op Mediphone Assist

Hoe kan ik me aansluiten bij de tandverzekering van de Onafhankelijke Ziekenfondsen?

Alle leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen kunnen zich aansluiten bij de tandverzekering Dentalia Plus, mits bijdragen. Om je aan te sluiten bij Dentalia Plus, neem je contact op met je ziekenfonds of sluit je je aan bij een van de 5 Onafhankelijke Ziekenfondsen

Hoe kan ik me aansluiten bij een hospitalisatieverzekering van de Onafhankelijke Ziekenfondsen?

Alle leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen kunnen zich aansluiten bij de verzekeringsproducten Hospitalia, mits bijdragen. Om je aan te sluiten bij een van de Hospitaliaproducten, neem je contact op met je ziekenfonds of sluit je je aan bij een van de 5 Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Wat moet ik doen als mijn paswoord voor de module 4CP niet meer werkt?

Het is mogelijk dat je paswoord gedeactiveerd is als je sinds 2 jaar niet meer hebt ingelogd. Om je paswoord te reactiveren, Icône PDFschrijf je je opnieuw in en vraag je een nieuw paswoord aan via ‘Paswoord vergeten’, of stuur je een mail naar info@4cp.be

 

Hoe gebruik ik de module 4CP?

Vul eerst een PDF-pictograminschrijvingsformulier in. 

Daarna ga je naar de en klik je op de link van de module 4CP om in te loggen. Vul je RIZIV-nummer en je rijksregisternummer in, evenals het paswoord dat je kreeg bij je inschrijving.   

Let op: als je de module 4CP sinds 2 jaar niet meer gebruikt hebt, is je inschrijving om veiligheidsredenen geannuleerd. 

 

Hoe kan ik contact opnemen met een adviserend arts?

Je kan via je ziekenfonds contact opnemen met een adviserend arts. 

Wie kan ik aanspreken als ik niet tevreden ben over een handeling, een prestatie of een dienst van de Landsbond of een van zijn ziekenfondsen?

Als je een klacht hebt, kan je een beroep doen op onze klachtendienst. Alle klachten moeten schriftelijk naar onze Claims Manager gestuurd worden. Voor je een klacht indient, neem je best eerst contact op met de dienst of de beheerder die jouw dossier behandelt. Meestal kan je probleem op dat niveau opgelost worden, zonder de klachtenprocedure te moeten activeren.

Hoe kan ik me aansluiten bij een Onafhankelijk Ziekenfonds?

Ga naar de pagina ‘Lid worden’. Daar zie je de links naar de websites van onze 5 ziekenfondsen. Op elke site kan je een aansluitingsformulier invullen.  

Wat is de rol van de Onafhankelijke Ziekenfondsen?

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen is een verzekeringsinstelling die 5 Onafhankelijke Ziekenfondsen groepeert. We zijn 1 van de 7 actieve verzekeringsinstellingen in België. Welke opdrachten heeft de Landsbond? In het kader van de Verplichte Verzekering (afgekort VP) zijn we verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de verplichtingen die ons toegekend zijn krachtens de wet van 1994. Daartoe vertrouwt de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen enkele van die verplichtingen toe aan de ziekenfondsen van onze groep.

In het kader van de aanvullende activiteiten en verzekeringen (afgekort AV) kan de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen verschillende diensten organiseren, waaronder enerzijds financiële tegemoetkomingen en anderzijds hulp, informatie, begeleiding en steun. De AV wordt georganiseerd door de statuten van elk ziekenfonds dat is aangesloten bij de Landsbond.

Daarnaast vertegenwoordigt de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen de 5 ziekenfondsen in de overlegorganen van de overheid (bv. commissies in het RIZIV, het Technisch comité van de CDZ, ...) - (artikel 8 van de wet van 1990).

De ziekenfondsen moeten de beslissingen van de instanties van de Landsbond (via de statuten) naleven in hun dienstverlening.

Wil je meer weten over de rol van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen? Raadpleeg dan de statuten