De Onafhankelijke Ziekenfondsen: jouw gezondheid, onze bestaansreden!

De Onafhankelijke Ziekenfondsen, een proactieve en innoverende speler in de verzekering voor geneeskundige verzorging, zijn ontstaan uit een groepering van drie apolitieke en dynamische ziekenfondsen (Partenamut, Helan en Freie Krankenkasse). Het is onze missie om onze ziekenfondsen kwaliteitsvolle diensten aan te bieden en hun wettelijke gesprekspartner te zijn. Wij zien er nauwlettend op toe dat zij voldoen aan de huidige eisen en behoeften om de gezondheid van onze leden te beschermen.

Ontdek onze prioriteiten

Afbeelding
hall entree mloz

Wie zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen?

De Onafhankelijke Ziekenfondsen, een belangrijke speler in het Belgische gezondheidssysteem, zijn de op twee na grootste ziekenfondsgroep van het land. Wij beheren dagelijks talloze gezondheids- en zorgdiensten, zoals de ziekteverzekering, de terugbetaling van geneesmiddelen, thuiszorg, gezondheidscentra, diensten voor preventie en gezondheidspromotie, en nog veel meer.

Onze geschiedenis

leden 2.254.340
medewerkers 3.309
ziekenfondsen 3
homme qui travaille aux mutualites libres

3 ziekenfondsen, 3 keer dichterbij

De Onafhankelijke Ziekenfondsen groeperen drie dynamische en apolitieke regionale ziekenfondsen. Dankzij deze regionale verankering staan we zowel op taal- als op cultureel vlak dicht bij onze leden.

Onze ziekenfondsen

Logo Frei Krankenkasse

Freie

Freie Krankenkasse
Hauptstrasse 2
4760 Büllingen
Logo Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds
Boomsesteenweg 5
2610 Wilrijk
Logo Partenamut

Partenamut

Partenamut Mutualité Libre
Boulevard Louis Mettewie 74-76
1080 Bruxelles
ameliorer la sante mentale

10 prioriteiten voor de gezondheidszorg van morgen!

Hoewel ons gezondheidssysteem op prijs wordt gesteld voor zijn toegankelijkheid, de kwaliteit van de verzorging en de vrijheid van keuze van de zorgverleners, moeten we nog veel uitdagingen aangaan om te beantwoorden aan de behoeften en verwachtingen van toekomstige generaties, die welzijn en gezondheid op de eerste plaats zetten.

Ontdekken

politique pharmacie medicaments
assurer le bien-etre des seniors

Documentatie

Onze documentatie: 
een waardevolle hulp!

Of je nu een politicus, journalist, student, arts, apotheker of gewoonweg een burger bent op zoek naar informatie over volksgezondheid: je bent aan het juiste adres! Wij produceren een overvloed aan interessante en boeiende inhoud. Veel ontdekkingsplezier!

Onze laatste nieuwtjes

groupe de travail entre collegues à la mutualites libres

Werk dat elke dag zinvol is

Werken bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen, dat is kiezen voor een job met impact. Wij werken elke dag aan de verbetering van de gezondheidszorg voor onze 2,2 miljoen leden!

Bijna 1.000 getalenteerde mensen hebben al besloten zich bij ons te voegen, word jij de volgende?

Naar onze vacatures 

Hoe kunnen we jou helpen?

Als de preventieadviseur-arbeidsarts het re-integratieplan heeft opgesteld, ben je niet verplicht om een toelating aan de adviserend arts te vragen.

Als zelfstandige in arbeidsongeschiktheid moet je rekening houden met andere dingen dan een werknemer die arbeidsongeschikt is.

Eerst en vooral mag je het werk niet deeltijds hervatten zonder toelating van de adviserend arts. Je moet eerst een schriftelijke bevestiging van die toelating hebben gekregen. Een werknemer mag wel al deeltijds beginnen werken, zonder de schriftelijke beslissing te hebben ontvangen.

Ook de administratieve duur van je arbeidsongeschiktheid is anders dan bij een werknemer. Dit hangt af van welke werkhervatting er is voorzien: volledige of niet volledige re-integratie. Vraag hierover meer uitleg aan je ziekenfonds.

Als zelfstandige zal je tijdens de eerste 6 maanden van je deeltijdse werkhervatting je volledige uitkeringen krijgen. Vanaf de 7e maanden worden die verminderd met 10%. Als je voor een langere periode deeltijds gaat werken, zal vanaf het begin van het 4e jaar, je recht op uitkeringen beoordeeld worden op basis van je beroepsinkomsten.

Tot slot is ook het formulier dat je als zelfstandige dient in te vullen anders dan bij een werknemer. Als zelfstandige staat op jouw formulier enkel het onderdeel ‘vraag tot toelating’ voor de adviserend arts van het ziekenfonds. Bij een werknemer bestaat het formulier uit twee onderdelen: ‘aangifte’ voor de administratieve dienst van het ziekenfonds en ‘aanvraag tot toelating’ voor de adviserend arts.

Om deeltijds je werk te hervatten, heb je de toestemming van de adviserend arts nodig. Je moet gedurende minstens 1 dag al je werkactiviteiten hebben stopgezet, om te mogen ingaan op die deeltijdse werkhervatting.