• PartenaMut logo
  • logo freie

Een 7de Staatshervorming terwijl de 6de nog in uitvoering is? De Onafhankelijke Ziekenfondsen lijsten enkele principes op die gerespecteerd moeten worden bij een eventuele 7de staatshervorming, met een focus op de gezondheidszorg. Een opiniestuk van Xavier Brenez.  

De institutionele hervormingen kregen een prominente plaats in het federale regeerakkoord. Met de lancering van de online raadpleging wordt er een tandje bijgestoken in het publieke debat. Sinds de start van de pandemie roepen meer en meer stemmen om een 7e staatshervorming die onder meer de knelpunten in ons gezondheidszorgsysteem moet oplossen. Dit terwijl de uitvoering van de 6e staatshervorming nog steeds lopende is. De vraag is dan ook: kan onze gezondheidszorg zich wel een nieuwe staatshervorming permitteren?
Lees verder

Heel wat jongeren durven geen hulp te vragen bij psychische problemen

1 op de 3 jongeren heeft het tijdens deze crisis moeilijk om professionele hulp te vragen bij psychische problemen. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 jongeren, uitgevoerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Donderdag 2 december worden nog meer interessante resultaten bekendgemaakt tijdens een online symposium over de geestelijke gezondheid van jongeren.

In cijfers: invloed van COVID-19 op de geestelijke gezondheid van jongeren

Jongeren tussen 15 en 25 jaar hebben eind 2020 opmerkelijk meer antidepressiva gebruikt. En dit ondanks een duidelijke daling aan het begin van de pandemie. Tegelijkertijd heeft de bevolking in het algemeen haar geestelijke gezondheidszorg uitgesteld en dit uitstel is nog niet volledig ingehaald. Deze gegevens bevestigen dat het dringend tijd is om iets te doen aan het geestelijk welzijn van de bevolking. Maar wat tonen de cijfers ons nog meer? Ter gelegenheid van de European Mental Health Week onderzochten de Onafhankelijke Ziekenfondsen de gegevens over het gebruik van geestelijke gezondheidszorg tijdens de pandemie.
Vorige week besliste Europa de toestemming voor het gebruik van glyfosaat te verlengen tot december 2022. Toch wel een vreemd signaal in tijden van de Green Deal. De Hoge Gezondheidsraad riep naar aanleiding hiervan op om eindelijk werk te maken van “een duurzamere economie waarin glyfosaat geen plaats heeft”.
Lees verder

Pagina's