20/03/2019
Ruim een kwart van de Belgen ging in 2015, 2016 en 2017 geen enkele keer naar de tandarts. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA), naar aanleiding van de Werelddag van de Mondgezondheid.

Jongste en oudste leeftijdsgroep scoren slecht

Opvallend: het zijn vooral peuters en ouderen die niet regelmatig op tandartsbezoek gaan. 56% van de 3- en 4-jarigen ging in de jaren 2015, 2016 en 2017 niet naar de tandarts. Nochtans is een eerste bezoek aangeraden vanaf de leeftijd van 2 jaar. Bij de 75-plussers bracht 44% in die periode geen bezoekje aan de tandarts. Kinderen tussen 5 en 14 jaar doen het beter: binnen die leeftijdsgroep ging slechts 1 op de 6 niet op controle. Daarnaast zijn er ook regionale verschillen. Stedelijke omgevingen scoren slechter en er is ook een aanzienlijk verschil tussen Vlaanderen en Wallonië.

Slecht voor mondgezondheid en portemonnee

Dat een kwart van de Belgen niet jaarlijks naar de tandarts gaat, is een slechte zaak. Want dat jaarlijkse controlebezoek is essentieel om tand- en mondproblemen te voorkomen. Bovendien kan een slechte mondhygiëne leiden tot chronische ziektes als diabetes, hart- en vaatziektes en ademhalingsziektes. Daarnaast is niet naar de tandarts gaan ook slecht voor de portemonnee. Wie niet op controle gaat, betaalt het jaar daarop meer remgeld. 

Meer info!

Ontdek de voorstellen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen om mond- en tandzorg te stimuleren.