19/07/2022
België heeft geen of zeer weinig cijfers over kinderen met een speciale (zorg)nood. Hetzelfde geldt voor de impact op het leven van hun ouders. In hun laatste studie brengen de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waarvan Helan deel uitmaakt, enerzijds de situatie in kaart en leggen ze anderzijds verbanden tussen een kind met een speciale zorgnood en o.a arbeidsongeschiktheid bij de ouders.

Een kind met een speciale zorgnood is een kind dat lijdt aan of een verhoogd risico heeft op een chronische fysieke aandoening of een ontwikkelings-, gedrags- of emotionele aandoening. Uit de studie blijkt dat ongeveer 1 op de 15 kinderen in België zo’n speciale zorgnood heeft en dat één gezin op 10 minstens één kind met een speciale zorgnood telt.

De ouders zijn vaker arbeidsongeschikt :

  •  8,6 % van de ouders zonder kinderen met een speciale zorgnood zijn afwezig op het werk omwille van ziekte, tegenover 11 % van de ouders met een kind met speciale zorgnood en zelfs 12,9 % als er twee zijn.
  • 6,1 % van de ouders zonder kinderen met een speciale zorgnood zijn in invaliditeit (langer dan een jaar arbeidsongeschikt), tegenover 9,3 % van de ouders met een kind met een speciale zorgnood en zelfs 13,5% als er twee zijn.

De bestaande beschermingsmechanismen lijken de ouders onvoldoende te behoeden voor een impact op hun gezondheid en beroepssituatie, zelfs al krijgen ze financiële steun. Daarom pleiten we voor een reeks maatregelen.

Je kan de volledige analyse hier raadplegen.