Arbeidsongeschiktheid

Onafhankelijke Ziekenfondsen willen invaliditeitspercentage met 20 % doen dalen tegen 2025

De Onafhankelijke Ziekenfondsen willen alles in het werk stellen om het invaliditeitspercentage te doen dalen met 20 % tegen 2025. Hoe we die ambitieuze doelstelling kunnen bereiken? Vandaag denken we op ons symposium met alle betrokken actoren na over de mogelijke oplossingen.

Afbeelding

Welke oplossingen?

Eerst en vooral is een betere communicatie tussen de zorgverleners rond de patiënt nodig: de adviserend arts van het ziekenfonds, de arbeidsarts en de behandelende arts. Daarnaast is er nood aan een grotere responsabilisering van de werkgevers rond welzijn op het werk en arbeidsre-integratie. Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen moeten we ook komaf maken met het vooroordeel dat iemand in invaliditeit niets meer kan. Het is belangrijk om de klemtoon te leggen op de overblijvende capaciteiten van langdurig zieken en op hun begeleiding in het re-integratietraject.

‘Hoe werk maken van werkhervatting?’

Werkgevers, patiënten, arbeidsartsen, huisartsen, adviserend artsen, het kabinet van Minister De Block, …: ze zijn vandaag allemaal van de partij om na te denken over de centrale vraag: ‘Hoe werk maken van werkhervatting?’. Kan je er niet bij zijn? Geen nood, je kan het integrale symposium volgen op onze Twitter-pagina.
 
Meer info:

- factsheet over arbeidsongeschiktheid en arbeidsre-integratie 
- factsheet met aanbevelingen Onafhankelijke Ziekenfondsen 
- Infografiek arbeidsongeschiktheid en arbeidsre-integratie 

Ontdek ook het volledige programma van ons symposium