28/12/2020
De eerste fase van de vaccinatie tegen COVID-10 is op 28 december gestart en zal uitsluitend gericht zijn op bepaalde prioriteitsgroepen. Daarna zal de vaccinatie worden uitgebreid naar de volledige volwassen bevolking. Wie zijn de prioriteitsgroepen? Zal dit vaccin veilig zijn? Waar kan ik betrouwbare informatie vinden?

Prioriteitsgroepen

In ons land is vaccinatie tegen COVID-19 gratis en niet verplicht. De vaccinatie zal heel het jaar 2021 door plaatsvinden in verschillende fasen. De eerste fase zou moeten beginnen op 5 januari, op basis van de beschikbaar gestelde vaccins, met:

  • de woonzorgcentra: personeel en bewoners
  • andere collectieve zorginstellingen, waaronder ook de vrijwilligers
  • de zorgprofessionals in de ziekenhuizen en eerstelijns zorgprofessionals
  • ander personeel in de ziekenhuizen en gezondheidsdiensten, met inbegrip van organisaties die actief zijn op het gebied van preventie (centra voor kankeropsporing, Kind en Gezin, enz.).

Vervolgens zal de vaccinatie tegen COVID-19 worden uitgebreid naar:

  • personen van 65 jaar en ouder
  • personen van 45-64 jaar met specifieke comorbiditeiten (obesitas, diabetes, hypertensie, cardiovasculaire ziektes, longziektes, nier- en leverziekten en hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente solide kankers of recente behandelingen tegen kanker ...)
  • personen die essentiële sociale en/of economische functies uitoefenen, volgens bepaalde (nog te definiëren) criteria.

De vaccinatie zal daarna worden aangeboden aan de rest van de volwassen bevolking. 

Betrouwbare informatie

De snelheid waarmee het vaccin werd ontwikkeld, de veiligheid ervan, de bijwerkingen ... het zijn allemaal vragen die de afgelopen weken regelmatig opdoken. Welke informatie is nu echt betrouwbaar? Verschillende referentiesites bieden reeds toegankelijke informatie aan, die wetenschappelijk gevalideerd is en regelmatig bijgewerkt wordt:

Dit zijn op dit moment de referentiesites, naast uiteraard de website www.info-coronavirus.be.