Kinderen
Geneesmiddelen

Bijna 1 op de 4 jonge kinderen neemt minstens 1 geneesmiddel tegen astma

Bijna een kwart van de kinderen tussen 2 en 6 jaar neemt minstens 1 geneesmiddel tegen astma. Bij kinderen en jongeren tussen 7 en 18 jaar daalt dat aantal gelukkig tot iets minder dan 1 op de 10. De Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen meer aandacht voor de preventie van ziektes aan de luchtwegen.

Afbeelding

Vaker naar spoed en in ziekenhuis

Niet alle kinderen die medicatie nemen tegen astma lijden ook effectief aan de ziekte. De diagnose stellen is namelijk moeilijk. Pas vanaf de leeftijd van 6 jaar kunnen artsen ademhalingstesten gebruiken om de diagnose van astma te ondersteunen. Maar in totaal gaat het nog altijd om 1 op de 8 kinderen en jongeren tussen 2 en 18 jaar die in 2018 een geneesmiddel tegen astma nam. En zij hebben een grotere kans om op de spoed te belanden: 30,3 %, tegenover 19,4 % bij kinderen en jongeren die geen medicatie tegen astma nemen. Ze hebben ook dubbel zoveel kans op een ziekenhuisopname met overnachting.

Preventie en goede begeleiding

Onder meer luchtvervuiling en tabaksrook kunnen astma in de hand werken. Daarom vragen de Onafhankelijke Ziekenfondsen o.a. om de standaardnorm voor fijn stof te verminderen tot 10 microgram per kubieke meter per jaar. Ook een rookvrije omgeving is essentieel om de luchtwegen van kinderen gezond te houden. Daarnaast moeten zorgverleners een goede begeleiding bieden aan ouders en kinderen rond astma. Want de ziekte heeft een fysieke, emotionele en sociale impact.

Meer info: ontdek onze volledige studie rond astma bij kinderen en jongeren.