Milieu

Hou hormoonverstoorders op afstand!

Op 27 mei 2024 lanceert het FOD Gezondheidszorg een campagne over hormoonverstoorders, met een focus op zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. Volgens een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen heeft bijna de helft van de Belgen nog nooit van hormoonverstoorders gehoord. Ze kunnen nochtans een grote invloed hebben op onze gezondheid: daling van de vruchtbaarheid en een hoger risico op bepaalde ziektes zoals kanker en diabetes.   

Afbeelding
Zwangere vrouw

De campagne heeft als doel de bevolking op transparante wijze te informeren over de risico’s verbonden aan de blootstelling aan hormoonverstoorders en over hoe ze die kan vermijden in het dagelijks leven.  

De Belgische autoriteiten hebben al belangrijke stappen gezet naar het bestrijden van hormoonverstoorders, door bijvoorbeeld het oprichten van het eerste nationaal actieplan voor hormoonverstoorders (NAPED) die in 2022 van start is gegaan, en die tot 2026 loopt. Door in te zetten op preventie, reglementering en onderzoek, moet dit actieplan de blootstelling aan hormoonverstoorders in België verminderen en de gezondheid en het milieu beter beschermen.  

De Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Ziekenfondsen (Helan, Partenamut en Freie Krankenkasse) werken mee aan de uitvoering van het actieplan, met als doel hormoonverstoorders in ons dagelijks leven te verminderen.  

Hier zijn 10 tips om hormoonverstoorders te vermijden in en rond je huis:

hormoonverstoorders in huis

Ontdek alle tips en informatie op de website van de campagne