Jongeren
Geestelijke gezondheid

4 tot 19% van de jongeren zijn depressief en zoeken te weinig hulp

Hoe wordt een depressie bij adolescenten opgevolgd en behandeld? Hoeveel van hen slikken antidepressiva en wie schrijft deze voor? Daarover gaat onze nieuwe studie.

Afbeelding

Depressieve jongeren

Verschillende studies schatten dat 4 tot 19% van de jongeren depressief is. In België gebruikt 1,1% van de adolescenten antidepressiva, waarbij het gebruik bij meisjes twee keer zo vaak is als bij jongens.

Hoewel psychotherapie of counseling aangeraden wordt om depressieve stoornissen bij jongeren aan te pakken, is er slechts 3% van de jongeren die opzoek gaat naar psychotherapie en psychologische hulp. Voor 1 op de 5 is dat in combinatie met antidepressiva. Uit ons onderzoek blijkt ook dat onder gebruikers van antidepressiva 1 op de 5 tieners minstens één dag in de psychiatrie is opgenomen.

Aanbevelingen

Onlangs zijn er initiatieven genomen voor een betere terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg. In de aanvullende verzekering komt het ziekenfonds tussen in de terugbetaling van psychologiesessies en via een luister- en ondersteuningslijn voor alle psychologische problemen.

Als ziekenfonds bevelen wij aan om de preventie van depressieve stoornissen bij jongeren te versterken. Om adolescenten te leren hoe ze een goede geestelijke gezondheid kunnen bevorderen en raken ze vertrouwd met veel voorkomende psychische stoornissen en de mogelijke behandelingen.