Fusie tilt Helan Onafhankelijk Ziekenfonds naar 1 miljoen klanten

Vanaf 1 januari 2022 fuseren OZ en Partena Ziekenfonds officieel tot Helan Onafhankelijk Ziekenfonds. De nieuwkomer groeit zo meteen uit tot het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen. Rond de jaarwisseling voert Helan een update van het administratiesysteem door wat voor lichte vertragingen kan zorgen.
Thema
Bij ons
Datum

Binnen een week is de fusie tussen de onafhankelijke ziekenfondsen OZ en Partena Ziekenfonds officieel een feit. Met bijna 1 miljoen klanten wordt Helan Onafhankelijk Ziekenfonds zo deel van de top drie van de Vlaamse ziekenfondsen. De CEO’s Stefaan Lauwers (Partena) en Rik Selleslaghs (OZ) blijven ook de drijvende krachten achter Helan en verzekeren zo de continuïteit. “Het is de ambitie om verder uit te groeien tot een brede en moderne dienstverlenende organisatie in de gezondheidszorg”, zegt Rik Selleslaghs, co-CEO van Helan. “We willen resoluut inzetten op de noden van de klant, met een efficiënt draaiend ziekenfonds waar digitalisering en innovatie hoog op de agenda staan.”

‘Heel’ + ‘élan’

Naast het onafhankelijke ziekenfonds valt ook Helan Kinderopvang, de grootste private organisator van crèches en onthaalouders in Vlaanderen, onder de fusie. Het nieuwe Helan Huishoudhulp is de enige socialprofitondernemer in de top tien van de dienstenchequebedrijven. “De volledige groep zal onder de noemer Helan vallen. Die naam is een samentrekking van ‘heel’ wat staat voor gezondheid en een uniek geheel aan geïntegreerde diensten. ‘Élan’ verwijst naar onze gedrevenheid, expertise en proactiviteit om samen te werken aan gezondheid en welzijn”, aldus Stefaan Lauwers, co-CEO van Helan.

Update administratiesysteem en ‘Mijn Helan’ tijdens eindejaarsperiode

Om de fusie technisch helemaal af te ronden, vindt er tijdens de eindejaarsperiode een update van het administratiesysteem en van het nieuwe online ziekenfonds ‘Mijn Helan’ plaats. Dat houdt in dat de verwerking van documenten even zal stilliggen voor voormalige Partena Ziekenfonds-klanten van 29 december tot en met 3 januari en van 23 december tot en met 3 januari voor de klanten die onder OZ Ziekenfonds vielen.
Ook de verwerking van e-attesten en derdebetalersregelingen staat even on hold van 28 december tot en met 3 januari voor zij die deel uitmaakten van Partena Ziekenfonds en van 21 december tot en met 3 januari voor klanten die tot het OZ Ziekenfonds behoorden. “Vanaf 4 januari zal alles in principe weer aan de vertrouwde snelheid verwerkt worden. In afwachting daarvan kunnen zorgverstrekkers hun facturen blijven indienen zoals gebruikelijk, alleen kan het zijn dat de patiënten een beetje langer op de terugbetaling moeten wachten. Maar daar passen we zo snel mogelijk een mouw aan”, besluit Rik Selleslaghs.

Over Helan

Helan is ontstaan uit OZ Groep en Partena Ziekenfonds, Kinderopvang en Hulp in huis. De fusie startte in 2021 en zal compleet zijn op 1 januari 2022 wanneer de ziekenfondsen samengaan. In totaal werken 5.000 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge.
De vzw Helan Kinderopvang heeft 51 kinderdagverblijven en 85 onthaalhouders onder zijn hoede, en vangt meer dan 2.200 kinderen op. Er zijn 470 medewerkers. Daarmee is Helan één van de grote actoren in de kinderopvang in Vlaanderen. 
Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen en heeft eveneens eigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 3.500 huishoudhulpen met dienstencheques.  Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, een fusie van Idee Kids en Kriebels en Kuren van OZ, behoort tot de Helan groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

www.helan.be