02/10/2020

Steeds meer (jonge) kinderen bezoeken een oogarts en moeten een bril dragen. Dat blijkt uit het aantal raadplegingen bij oftalmologen en terugbetalingen van optische hulpmiddelen voor kinderen. Tussen 2016 en 2018 bezocht meer dan een vierde van de kinderen die lid zijn van de Onafhankelijke Ziekenfondsen een oogarts. Vanaf de leeftijd van 5 jaar stijgt dit zelfs tot 1 op de 3.

Enkele resultaten

  • Meer dan één vierde (28%) van de 488.251 kinderen bezocht minstens een keer een oftalmoloog tussen 2016 en 2018. Bij kinderen ouder dan 5 jaar stijgt dit tot 1 op de 3 (35%).
  • 14% van deze kinderen draagt ook effectief een bril, afgaande op de aanvragen voor terugbetaling van brillenglazen of monturen.
  • Uit de literatuur weten we verder dat bijziendheid (myopie) de meest voorkomende oogafwijking bij adolescenten is. Deze afwijking ontwikkelt zich tijdens de schooljaren en komt meer voor bij oudere kinderen.
  • Uit onze resultaten blijkt dat bijna 1 op de 5 adolescenten een bril draagt. Bij meisjes is dit zelfs meer dan 1 op de 4 (26 %).
  • Een andere veelvoorkomende afwijking bij kinderen is amblyopie, een lui oog. 2 tot 5 % van de kinderen onder de 6 jaar heeft te kampen met deze afwijking.
  • Tot de leeftijd van 8 jaar krijgen veel van deze kinderen een kleefpleister (ook wel occluder genoemd) op het gezonde oogje, om het luie oog te oefenen: tussen 2013 en 2018 had ongeveer 1 op de 100 kinderen tussen 4 en 9 jaar een afgedekt oog.

Aan het woord: kinderoogarts dokter Patricia Delbeke

Fichier wat_is_myopie (5.55 Mo) Fichier wat_is_een_lui_oog (15.29 Mo)
Fichier wat_te_doen_om_myopie_te_vertragen (18.13 Mo) Fichier waarom_zijn_screenings_belangrijk (12.28 Mo)

De ooggezondheid van jongeren verbeteren

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hechten veel belang aan preventie. Ook voor ooggezondheid is een goede preventiestrategie nodig, met specifieke aandacht voor kinderen en jongeren, waarbij ook ouders en leerkrachten gesensibiliseerd worden.

Daarom promoten onze ziekenfondsen de 20-20-2-regel: 

  • elke dag minstens 2 uur buiten zijn
  • schermgebruik na maximum 20 minuten onderbreken
  • en 20 seconden wegkijken

Dankzij de vele oogscreenings kunnen eventuele oogproblemen op jonge leeftijd worden gedetecteerd. Maar het is ook cruciaal om de behandeling en adviezen van de oogarts op te volgen, zodat eventuele afwijkingen vanaf het begin kunnen worden aangepakt.

De verplichte verzekering komt tussen in de kosten voor raadplegingen bij de oogarts. Ook optische hulpmiddelen die worden voorgeschreven door een oogarts, zoals brilglazen en -monturen, lenzen, … worden via de verplichte verzekering deels terugbetaald.

Icône PDF je_kind_draagt_voor_de_eerste_keer_een_bril.pdf  
Icône PDF eerste_bezoek_oogarts_met_je_kind.pdf  

 

Raadpleeg de persberichten

Type van publicatie

Trefwoorden