We leggen voortdurend een luisterend oor bij de burger over de actualiteit en de evoluties binnen de gezondheidszorg. Als actor in de gezondheidssector beschikken we over de expertise om over thema's rond gezondheidsbeleid regelmatig te berichten. 

LEES OOK ONS JAARVERSLAG 2020

Ontdek en bestel onze gezondheidsbrochures.

Gebruik van antidepressiva en psychotherapeutische verstrekkingen bij adolescenten

Hoe wordt een depressie bij adolescenten opgevolgd en behandeld? Hoeveel van hen slikken antidepressiva en wie schrijft deze voor? Is dit altijd aan te bevelen? De huidige pandemie herinnert ons dagelijks aan de noodzaak om zorg te dragen voor de geestelijke gezondheid van onze jongeren. Dus wat vertellen onze cijfers over de geestelijke gezondheidsproblemen bij adolescenten?
Studies en analyses
25/01/2022

Waarom deden Belgen in 2020 geen beroep op een zorgverlener?

Het voorbije decennium zagen we een systematische daling van het aantal niet-gebruikers van gezondheidszorg. Om meer te weten over het profiel van deze niet-gebruikers in 2020 stelden we een vragenlijst op om na te gaan wie geen gebruik maakt van gezondheidszorg en wat hun beweegredenen zijn. Die enquête werd verstuurd naar 129.094 leden (evenveel gebruikers als niet-gebruikers van gezondheidszorgen). 6.443 vragenlijsten werden gebruikt voor de analyse.
Studies en analyses
14/10/2021

Impact Covid-19 : focus op mentale gezondheidszorgen

Tijdens de pandemie was onze gezondheidszorg, en in het bijzonder de geestelijke gezondheidszorg beperkt, waardoor patiënten behandelingen hebben uitgesteld, met alle gevolgen van dien. De noodsituatie op gezondheidsgebied die door de pandemie werd veroorzaakt, toonde aan hoe moeilijk het is om geestelijke gezondheidszorg te verlenen.
Studies en analyses
08/10/2021

Luchtverontreiniging leidt tot meer arbeidsongeschiktheid en verhoogt de nood aan geneeskundige verzorging

Een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in samenwerking met de KU Leuven toont hoe de Belg vandaag de dag ziek wordt van luchtvervuiling. Wanneer de luchtvervuiling piekt, gaan chronische patiënten sneller naar de huisarts. Daarnaast blijkt luchtvervuiling er mee voor te zorgen dat personen door mentale problemen in arbeidsongeschiktheid afglijden. Dat bevestigt een tweede studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Studies en analyses
30/09/2021

Kleine groep Belgen draagt grootste deel gezondheidsuitgaven

10 % van de Belgen heeft gezondheidsuitgaven ten laste van de verplichte verzekering, die oplopen tot 16.071 euro per jaar, wat overeenkomt met 72 % van de totale uitgaven binnen de verplichte ziekteverzekering. Voor 1 % van onze landgenoten gaat het zelfs om 62.582 euro per jaar of 28 % van de totale uitgaven binnen de verplichte ziekteverzekering. We kunnen deze mensen omschrijven als grote gebruikers van de gezondheidszorg. De overige 90 % van de bevolking heeft gemiddeld 693 euro aan gezondheidsuitgaven per jaar. “Deze studie illustreert het belang van ons solidair sociale zekerheidssysteem”, benadrukt Xavier Brenez, Directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Studies en analyses
17/06/2021

10 duurste geneesmiddelen in 2019

25.552.692 euro: dat zijn de totale uitgaven (bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen) ten laste van de verplichte verzekering voor de 10 duurste geneesmiddelen in 2019. Het gaat om geneesmiddelen voor behandelingen met een hoge kost, voornamelijk langdurige behandelingen en/of behandelingen voor zeldzame aandoeningen.
Studies en analyses
03/06/2021

Pagina's