We leggen voortdurend een luisterend oor bij de burger over de actualiteit en de evoluties binnen de gezondheidszorg. Als actor in de gezondheidssector beschikken we over de expertise om over thema's rond gezondheidsbeleid regelmatig te berichten. 

LEES OOK ONS JAARVERSLAG 2021

Ontdek onze brochures

Tienergedrag - inzichten en tips voor een beter begrip

Het gedrag van mijn tiener: normaal of verontrustend? De adolescentie is een periode waarin jongeren heel wat lichamelijke en mentale veranderingen doormaken. Dat kan leiden tot bijzonder gedrag. Maar bij welke signalen stuur je als ouder best bij? Hoe en wanneer kan je ingrijpen? Er bestaat helaas geen mirakelrecept of toverformule.
Brochures
09/01/2023

Hé, ik ben helemaal oké! [PDF]

Uit heel wat onderzoek blijkt dat een gebrek aan zelfwaardering een belangrijke risicofactor is voor geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren. Om het zelfvertrouwen bij kinderen te stimuleren, ontwikkelden de Onafhankelijke Ziekenfondsen en het expertisecentrum Eetexpert daarom het gloednieuwe spelboek ‘Hé, ik ben helemaal oké!’. Met deze gids leren kinderen zichzelf op een toffe manier beter kennen!
Brochures
04/01/2023

EHBébé, ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

Bij baby’s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen, builen of wonden tot gevolg. Maar hoe moet je reageren als een kleine bengel een pijnlijke tuimeling maakt? En wat te doen bij een vergiftiging, verslikking of brandwonde? Deze handige EHBO-fiches zetten de belangrijkste richtlijnen op een rijtje!
Brochures
04/01/2023
PDF-pictogram ehbebe.pdf (520.78 KB)

Het werk hervatten tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid

Heb je een ziekte of ben je het slachtoffer geworden van een ongeval en ben je sinds enige tijd arbeidsongeschikt? Weegt deze verwijdering uit het beroepsleven op jou door en heb je het gevoel dat het werk hervatten aan een lager tempo of in een andere functie je herstel zou kunnen bevorderen? Dat is perfect mogelijk! En dat terwijl je een (deel van) je uitkeringen blijft ontvangen.
Brochures
04/01/2023

In supervorm met Super Banaan!

Helaba! Mijn naam is Super Banaan! Zoals je misschien wel weet, is goed eten en veel bewegen gezond voor je lichaam. Het helpt je om groot en sterk te worden en om fit en gezond te blijven! Ben je tussen 6 en 10 jaar? Reis dan samen met mij mee langs de fruitplaneten en ontdek hoe je fit en gezond kan blijven. Je zal het vast super vinden! Als je iets niet begrijpt of als je nog niet zo goed kan lezen, laat je dan helpen door je papa, mama, juf, meester, broer, zus, enz…
Brochures
04/01/2023

Personen met mentale gezondheidsproblemen extra vatbaar voor ernstige COVID-19

Eerder dit jaar verrichten de Onafhankelijke Ziekenfondsen onderzoek naar het mentaal welzijn van de Belgische bevolking. Daarin stelden ze vast dat 1 op de 10 Belgen kampt met mentale gezondheidsproblemen. In een tweede luik van deze studie gaan ze dieper in op het verband tussen mentale gezondheidsproblemen en ernstige COVID-19. Interessante vaststelling: dat verband lijkt wederzijds. Dit zijn de belangrijkste conclusies.
Studies en analyses
23/08/2022

Prevalentie van kinderen met een speciale zorgnood en associatie met arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en werkloosheid onder hun ouders

België heeft geen of zeer weinig cijfers over kinderen met een speciale (zorg)nood. Hetzelfde geldt voor de impact op het leven van hun ouders. In hun laatste studie brengen de Onafhankelijke Ziekenfondsen enerzijds de situatie in kaart en leggen ze anderzijds verbanden tussen een kind met een speciale zorgnood en arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en werkloosheid bij de ouders.
Studies en analyses
19/07/2022

Pagina's