06/03/2019

Kom naar ons debat "Huisartsen aan het woord"

Huisartsen zijn het eerste aanspreekpunt voor mensen met gezondheidsproblemen. Door deze unieke positie in de eerstelijnszorg vormen ze een hoeksteen voor een performant en kwalitatief hoogstaand gezondheidssysteem.
26/02/2019

10 prioriteiten voor de toekomst van de gezondheidszorg

“Wat wil de burger op vlak van gezondheid?”, dat is dé centrale vraag in het Memorandum van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar aanleiding van de federale, regionale en Europese verkiezingen op 26 mei. Die uitgebreide denkoefening resulteerde in onze 10 prioriteiten voor de toekomst van de gezondheidszorg, op maat van de voorkeuren en noden van de patiënt!
07/02/2019

Hoe zit het met de seksuele gezondheid van onze jongeren?

Tijdens de puberteit ontwaakt ook de seksualiteit van jongeren. Een bron van plezier, maar ook van bepaalde risico’s. Hoe zit het met het gebruik van anticonceptiemiddelen bij jongeren? Welke soa komt het meest voor? En wat met het aantal zwangerschappen bij jonge vrouwen? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gaan het na in de 5e editie van de KidOscope, onze barometer voor de gezondheid van kinderen en jongeren.
04/12/2018

1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan de smartphone

Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ... Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.
13/11/2018

8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één geneesmiddel

8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één terugbetaald geneesmiddel. In 7% van de gevallen gaat het om medicijnen, waarvan bewezen is dat ze schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar het gebruik van potentieel gevaarlijke geneesmiddelen bij zwangere vrouwen. Een primeur in België!
13/09/2018

Kom naar ons symposium 'Gezond opgroeien in digitale tijden'

Tijdens dit event presenteren de Onafhankelijke Ziekenfondsen de meest recente cijfers, inzichten en trends over de digitale leefwereld van jongeren, gevolgd door een inspirerend debat met verschillende experten over het belang van digitale mediawijsheid.
11/09/2018

6 aanbevelingen voor gezonde(re) gemeentes

Gemeentes investeren meer en meer in een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid voor hun burgers. De Onafhankelijke Ziekenfondsen juichen die evolutie toe en roepen naar aanleiding van de Gemeenteraadsverkiezingen de gemeentes op om volop samen te werken. 6 aanbevelingen voor een sterk lokaal gezondheidsbeleid, waarbij de burger centraal staat!
28/08/2018

Jaarlijks belandt 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis

Wanneer en waarom belanden onze kinderen in het ziekenhuis? Tussen 2015 en 2016 kwam ongeveer 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis terecht. Bij zuigelingen (jonger dan 1 jaar) gaat het om 1 op de 4 jongens en 1 op de 5 meisjes. Oudere kinderen verblijven minder vaak in het ziekenhuis, maar bij hen gaat het wel vaker om een operatie.
28/06/2018

Obesitas: chirurgische ingrepen bijna verdubbeld in 6 jaar

Brussel, 28 juni 2018. Een maagring, sleeve, bypass... Het aantal chirurgische ingrepen bij obesitas nam de laatste jaren een hoge vlucht. Bij de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen steeg het aantal terugbetaalde operaties door de ziekteverzekering op 6 jaar tijd met maar liefst 82%. En ook de supplementen die de patiënten aangerekend krijgen, gingen de lucht in: een toename van 53%.
14/05/2018

Onafhankelijke Ziekenfondsen maken met itsme® het leven van hun leden gemakkelijker

Wat is nu weer mijn wachtwoord voor deze site? Gemakkelijk is het niet om al die ID’s en wachtwoorden te onthouden die nodig zijn om toegang te krijgen tot beveiligde delen van websites. Gelukkig is er nu een unieke ‘sleutel’: de itsme®-app die je kan downloaden in de App Store of Play Store. Onafhankelijk ziekenfonds Omnimut is het eerste Belgische ziekenfonds dat zijn leden toegang geeft tot hun online loket via deze eenvoudige, ultraveilige authentificatiemethode, die al op grote schaal wordt gebruikt door banken en openbare besturen*.