28/06/2018

Obesitas: chirurgische ingrepen bijna verdubbeld in 6 jaar

Brussel, 28 juni 2018. Een maagring, sleeve, bypass... Het aantal chirurgische ingrepen bij obesitas nam de laatste jaren een hoge vlucht. Bij de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen steeg het aantal terugbetaalde operaties door de ziekteverzekering op 6 jaar tijd met maar liefst 82%. En ook de supplementen die de patiënten aangerekend krijgen, gingen de lucht in: een toename van 53%.
14/05/2018

Onafhankelijke Ziekenfondsen maken met itsme® het leven van hun leden gemakkelijker

Wat is nu weer mijn wachtwoord voor deze site? Gemakkelijk is het niet om al die ID’s en wachtwoorden te onthouden die nodig zijn om toegang te krijgen tot beveiligde delen van websites. Gelukkig is er nu een unieke ‘sleutel’: de itsme®-app die je kan downloaden in de App Store of Play Store. Onafhankelijk ziekenfonds Omnimut is het eerste Belgische ziekenfonds dat zijn leden toegang geeft tot hun online loket via deze eenvoudige, ultraveilige authentificatiemethode, die al op grote schaal wordt gebruikt door banken en openbare besturen*.
07/05/2018

Neem deel aan ons debat over pediaters op 24 mei!

Er is ongeveer 1 pediater voor 100 geboortes. Moeten we ons ongerust maken over de toegang van kinderen tot kwaliteitsvolle verzorging als we weten dat bepaalde ziekenhuisstructuren pediaters tekort hebben? Al deze en veel meer vragen zullen aan bod komen tijdens ons debat ‘Pediaters aan het woord’ op 24 mei 2018. Alle pediaters, maar ook andere zorgprofessionals die te maken krijgen met deze uitdagingen, zijn van harte welkom. Schrijf je dus nu in!
10/04/2018

Meer dan de helft van de jongeren neemt geneesmiddelen

Brussel, dinsdag 10 april 2018. Antibiotica, pijnstillers, anti-allergische geneesmiddelen, ... 56% van de Belgische jongeren neemt minimaal één geneesmiddel per jaar. Een cijfer dat enkel slaat op voorgeschreven en terugbetaalde geneesmiddelen. Het echte aantal jongeren dat geneesmiddelen neemt, ligt dus vast nog hoger. Slikken onze jongeren te veel pillen?
06/03/2018

Kinkhoest: te weinig zwangere vrouwen ingeënt in Brussel en Wallonië

Brussel, 6 maart 2018. Amper 22% van de toekomstige mama’s in Brussel en Wallonië liet zich in 2016* inenten tegen kinkhoest… tegenover 69% in Vlaanderen. Dat is erg weinig, want deze luchtweginfectie is in opmars en kan voor ernstige complicaties zorgen bij zuigelingen. Om onze baby’s vanaf de geboorte te beschermen raden de Onafhankelijke Ziekenfondsen alle zwangere vrouwen aan om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren.
05/12/2017

Meer dan 7 op de 10 Belgen willen dat de overheid zich met hun gezondheid bemoeit

Brussel, 4 december 2017. Een overheid die zich bemoeit met ons leven en onze levensstijl? Als het de volksgezondheid bevordert, zien de meeste Belgen dat wel zitten. Zo gaan meer dan 7 op de 10 landgenoten ermee akkoord om maatregelen opgelegd te krijgen als verplichte opsporingsonderzoeken en vaccinaties en een rookverbod in het bijzijn van kinderen. Dat blijkt uit een enquête, waarin de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij meer dan 1.000 Belgen peilen naar hun voorkeuren op gezondheidsvlak!
09/11/2017

1 op de 4 werknemers in burn-out staat in contact met ‘moeilijke’ mensen

Brussel, 9 november 2017 - Personen die constant in contact staan met ‘moeilijke’ mensen (klanten, patiënten, leerlingen) hebben meer kans op een burn-out. Denk maar aan verzorgend personeel, leerkrachten en medewerkers van klantendiensten. Zij gaan twee keer zo vaak naar een psychiater. De oorzaak? Ze moeten hun emoties altijd onder controle houden in een stresserende professionele context, zonder de erkenning die ze daarvoor verdienen.
12/10/2017

Doe mee aan de 2e Belgische gezondheidshackathon!

Brussel, 12 oktober 2017 - Wil je mee nadenken over creatieve applicaties en innovatieve diensten op maat van de patiënt? Doe dan mee aan de beHealth Hackathon! Zowel zorgverleners, patiënten, softwareontwikkelaars en –ontwerpers als commerciële en industriële ontwerpers zijn welkom op dit unieke driedaagse evenement.
16/05/2017

"Ik ben 7 jaar en heb 1 gaatje in mijn tanden ... of meer"

Brussel, 16 mei 2017 - Op 4-jarige leeftijd zijn 4 op de 10 kleine Belgen nog nooit bij de tandarts geweest. Normaal? Helemaal niet, want elk kind zou rond de leeftijd van 2 jaar al een eerste keer naar de tandarts moeten gaan. Het gevolg: als ze 7 jaar oud zijn, hebben 4 op de 10 kinderen al 1 gaatje laten vullen… of meer!
04/04/2017

Nieuw getuigschrift verkort arbeidsongeschiktheid met 9 dagen

Brussel, 4 april 2017 - Kan een einddatum op het nieuwe getuigschrift de duur van de arbeidsongeschiktheid doen dalen? Dat wilden de Onafhankelijke Ziekenfondsen onder meer nagaan in hun nieuwste studie. En wat blijkt? Sinds de introductie van dat nieuwe getuigschrift in januari 2016 is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid afgenomen met 9 dagen. Goed nieuws voor de sociale zekerheid in deze tijden van besparingen én voor de patiënt die beter wordt opgevolgd door zijn behandelende arts.