10/05/2019

1 op de 4 chronisch zieke ouderen belandt in ziekenhuis

In 2017 kwam iets meer dan 1 op de 4 chronisch zieke ouderen minstens voor één nacht in het ziekenhuis terecht. Chronische ziektes spelen duidelijk een grote rol in de gezondheidsuitgaven van 65-plussers. Welke uitgaven zijn allemaal gelinkt aan de vergrijzing van onze bevolking? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gingen het na in een nieuwe studie en doen aanbevelingen om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.
15/04/2019

Ongelijkheden op vlak van medische zorg, een jeugd lang…

1 op de 5 baby’s met de verhoogde tegemoetkoming (RVV) heeft geen pediater of huisarts, kinderen met RVV jonger dan 3 jaar komen 50% meer in het ziekenhuis terecht, … De cijfers rond de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren uit kwetsbare groepen springen in het oog. Hoe kunnen we deze ongelijkheden op vlak van medische zorg aanpakken? De Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen alle actoren om nog meer specifieke maatregelen rond preventie en gezondheidsvaardigheden uit te werken voor kwetsbare groepen.
06/03/2019

Kom naar ons debat "Huisartsen aan het woord"

Huisartsen zijn het eerste aanspreekpunt voor mensen met gezondheidsproblemen. Door deze unieke positie in de eerstelijnszorg vormen ze een hoeksteen voor een performant en kwalitatief hoogstaand gezondheidssysteem.
26/02/2019

10 prioriteiten voor de toekomst van de gezondheidszorg

“Wat wil de burger op vlak van gezondheid?”, dat is dé centrale vraag in het Memorandum van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar aanleiding van de federale, regionale en Europese verkiezingen op 26 mei. Die uitgebreide denkoefening resulteerde in onze 10 prioriteiten voor de toekomst van de gezondheidszorg, op maat van de voorkeuren en noden van de patiënt!
07/02/2019

Hoe zit het met de seksuele gezondheid van onze jongeren?

Tijdens de puberteit ontwaakt ook de seksualiteit van jongeren. Een bron van plezier, maar ook van bepaalde risico’s. Hoe zit het met het gebruik van anticonceptiemiddelen bij jongeren? Welke soa komt het meest voor? En wat met het aantal zwangerschappen bij jonge vrouwen? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gaan het na in de 5e editie van de KidOscope, onze barometer voor de gezondheid van kinderen en jongeren.
04/12/2018

1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan de smartphone

Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ... Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.
13/11/2018

8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één geneesmiddel

8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één terugbetaald geneesmiddel. In 7% van de gevallen gaat het om medicijnen, waarvan bewezen is dat ze schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar het gebruik van potentieel gevaarlijke geneesmiddelen bij zwangere vrouwen. Een primeur in België!
13/09/2018

Kom naar ons symposium 'Gezond opgroeien in digitale tijden'

Tijdens dit event presenteren de Onafhankelijke Ziekenfondsen de meest recente cijfers, inzichten en trends over de digitale leefwereld van jongeren, gevolgd door een inspirerend debat met verschillende experten over het belang van digitale mediawijsheid.
11/09/2018

6 aanbevelingen voor gezonde(re) gemeentes

Gemeentes investeren meer en meer in een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid voor hun burgers. De Onafhankelijke Ziekenfondsen juichen die evolutie toe en roepen naar aanleiding van de Gemeenteraadsverkiezingen de gemeentes op om volop samen te werken. 6 aanbevelingen voor een sterk lokaal gezondheidsbeleid, waarbij de burger centraal staat!
28/08/2018

Jaarlijks belandt 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis

Wanneer en waarom belanden onze kinderen in het ziekenhuis? Tussen 2015 en 2016 kwam ongeveer 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis terecht. Bij zuigelingen (jonger dan 1 jaar) gaat het om 1 op de 4 jongens en 1 op de 5 meisjes. Oudere kinderen verblijven minder vaak in het ziekenhuis, maar bij hen gaat het wel vaker om een operatie.