De Brusselse field agents hebben al bijna 120.000 bezoeken verwezenlijkt. Ze bezochten al 41.000 besmette personen, waaronder bijna 26.000 hoogrisicocontacten en meer dan 49.000 reizigers. De Field Agents slagen er in om besmette personen die telefonisch niet "detecteerbaar" zijn op te sporen en zo kunnen ze moeilijke sociale situaties doorgeven.

Het team van field agents, dat in mei 2020 werd opgericht, zorgt voor de opvolging van personen besmet met Covid-19. Maar ook hoog- en laagrisicocontacten, reizigers, scholen, gemeenschapscentra, etc. worden door hen opgevolgd. Het is hun taak om betrokken personen te verwittigen, patiënten op de hoogte te brengen van de gezondheidsmaatregelen, te informeren en zelfs hulp te bieden aan wie daar het meeste nood aan heeft. Zij geven een gezicht aan het tracingproces en bouwen dankzij hun menselijke aanpak een vertrouwensband op.

De agenten beantwoorden vragen over vaccinatie, reizen, het CST, enz. Wanneer een vraag buiten hun competenties ligt, verwijzen zij door naar de juiste dienst, zoals gemeentelijke diensten of ziekenfondsen.

Er worden vijf tot tien agenten voorzien per zone, die bestaan uit 2 tot 4 gemeentes. Die zijn op hun beurt gegroepeerd volgens het aantal bezoeken dat er verricht wordt. Dankzij deze geografische spreiding kunnen de field agents zich specialiseren, sneller clusters opsporen en de bevolking beter leren kennen. Bijgevolg kunnen ze, indien nodig, proactief handelen in hun gemeentes.

Ga voor meer informatie over de Covid-19-aanpak in Brussel naar coronavirus.brussels

Ontdek ook meer info over field agents tijdens de wekelijkse persbriefing van GGC (1/02/2022)