Datum

Ik was 20 in 2020 - symposium 2021

Welke impact heeft de gezondheidscrisis op de mentale gezondheid van jongeren? COVID-19 sloeg keihard toe bij iedereen, maar in het bijzonder bij onze jongeren.
 

Afbeelding
symposium jeunes 20 ans en 2020
Flex

Wat zijn de gevolgen van de pandemie voor hun mentaal welzijn en veerkracht? Hoe kunnen overheden, zorgverleners, leerkrachten en jongerenorganisaties de impact van de psychologische problemen tijdig beperken, hulp op maat aanbieden en de gevreesde stigmatisering aanpakken? Vinden jongeren hun weg in het labyrint van het aanbod aan geestelijke gezondheid? Is de recente investering van 200 miljoen euro door de overheid in de sector voldoende? Hoe kunnen de verzorgingsniveaus en de verschillende federale, regionale en plaatselijke initiatieven meer op elkaar worden afgesteld?
Hoe gaan we het gesprek aan met de jongeren? Welke handvaten kan de samenleving hen geven om hun mentale problemen de baas te kunnen?

Resultaten van onze enquête

  • 82% of 8 op 10 jongeren geeft dat de Coronacrisis hun sociaal leven moeilijker maakte. Voor bijna 1 op 2 heel moeilijk.
  • 58% of ruim 1 op 2 jongeren had het mentaal lastig. Bijna 1 op 4 heel lastig.
  • 49% of 1 op 2 jongeren geeft aan de Coronacrisis een effect had op hun fysieke gezondheid.
    Wat hierbij vooral opvalt is dat de impact zowel op het sociaal leven als op het mentale welzijn hoger is bij meisjes dan bij jongens.
  • 1 op 2 jongeren (45%) die last had van fysieke problemen heeft hulp gezocht. Bij mentale problemen ligt dit met 1 op 3 (34%) lager.
  • 1 op 4 jongeren (25%) vond het moeilijk om hulp te vragen voor fysieke problemen. Bij mentale problemen ligt dit met 1 op 3 (36%) hoger.
  • 8 op 10 jongeren die mentale problemen ervaren hebben, weten immers waar ze terecht kunnen (88%) en denken de  symptomen te kunnen herkennen (71%).
  • Zelfs in de totale populatie weet het gros van de jongeren waar men terecht kan voor problemen (70%) of denkt te weten wat de symptomen van een mentaal probleem zijn (68%).
     

Bekijk de verschillende video's

Dr. Hans Kluge - Conclusies en aanbevelingen van de WHO Mental Health Advisory group
Symposium "Ik was 20 in 2020" - Intro door Minister Frank Vandenbroucke
Ik was 20 in 2020: Panelgesprek
Symposium Ik was 20 in 2020: Keynotes

Presentaties

Xavier Brenez, Directeur-generaal Onafhankelijke Ziekenfondsen

Prof. Dr. Ronny Bruffaerts, psycholoog, Doctor in de Medische Wetenschappen, Hoogleraar Psychiatrie, KULeuven

Prof. Dr. Véronique Delvenne, kinder- en jeugdpsychiater, diensthoofd HUDERF, Prof. ULB

Eveline Couck, Public Affairs Officer UNICEF

Wat doen onze ziekenfondsen?


Onze ziekenfondsen nemen concrete acties om de drempel naar geestelijke gezondheidszorg te verlagen. Zo biedt Helan Onafhankelijk Ziekenfonds, de Luisterlijn aan. Dit is een online platform waar men terecht kan voor 5 gratis consultaties bij een klinische psycholoog voor psychologische hulp. 

Helan Luisterlijn

 

Meer specifieke informatie over geestelijke gezondheid en terugbetalingen vind je opde website van Helan.

Herbeleef het symposium in foto's