Datum

Healthy cities, healthy people - conferentie

Een slechte luchtkwaliteit is een belangrijke permanente uitdaging in stedelijke omgevingen en heeft een impact op de gezondheid en de levenskwaliteit. 
Hoe kunnen we de luchtkwaliteit in steden verbeteren tegen 2030? Die vraag stond centraal tijdens deze internationale conferentie die werd georganiseerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Health and Environment Alliance (HEAL), onder auspiciën van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie.

 

Afbeelding
visual event
Flex

Een slechte luchtkwaliteit is een belangrijke permanente uitdaging in stedelijke omgevingen en heeft een impact op de gezondheid en de levenskwaliteit van de bewoners, ongeacht waar ze wonen. In de overgrote meerderheid van de steden in de EU is de luchtkwaliteit slechter dan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), als gevolg van vervuiling door huishoudens en transport.

Sinds jaar en dag wordt de stadsinfrastructuur zo gebouwd om een vlot verkeer van de auto’s te waarborgen, niet om te focussen op de gezondheid en het welzijn van de mensen. Deze benadering verandert echter langzaam maar zeker, nu veel stedelijke beleidsmakers zijn beginnen investeren in gezonde mobiliteit, ook als onderdeel van de klimaatinspanningen. Tegelijkertijd neemt de vervuiling door houtverbranding in huishoudens toe, ook door een stijging van de energiearmoede.

De conferentie, die stedelijke en Europese beleidsmakers, stakeholders op het gebied van gezondheid, wetenschappers en maatschappelijke organisaties samenbracht, had tot doel recente bewijzen te presenteren over de voordelen van duurzame mobiliteit voor de gezondheid en de economie, goede praktijken uit te wisselen over de maatregelen die door stedelijke beleidsmakers werden geïnitieerd, en de inzet van organisaties te tonen om de luchtkwaliteit in Brussel te verbeteren.

De conferentie, gehouden voorafgaand aan de Europese verkiezingen van 2024 en de daaropvolgende EU-beleidscyclus 2024-2029, had als doel wegen te identificeren naar een goede luchtkwaliteit voor iedereen, overal in de steden.

Ontdek de verschillende video's van de conferentie

Introductie - Sonja Van Renssen
Introductie - Xavier Brenez
Introductie - Anne Stauffer
Introductie - Annya Schneider
Patrick Child, EU adjunct-directeur-generaal van DG Milieu
Alain Maron, minister van de Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Alberto Gonzalez - European Environment Agency (EEA)
Mark Nieuwenhuijsen, UBDPolicy project, ISGlobal
Zorana Jovanovic Andersen, EU Exhaustion project & European Respiratory Society
Rachel Aldred, Universiteit van Westminster
Luk Bruyneel, Onafhankelijke Ziekenfondsen
Q&A: Engagement van stakeholders voor zuivere lucht in Brussel
Paneldiscussie: naar een betere luchtkwaliteit in onze steden
Afsluiting - Christian Horemans

Onze sprekers

Kom meer te weten over de sprekers.  (enkel in het Engels)

logo's Onafhankelijke Ziekenfondsen - BE-EU - Heal