8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één geneesmiddel

8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één terugbetaald geneesmiddel. In 7% van de gevallen gaat het om medicijnen, waarvan bewezen is dat ze schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar het gebruik van potentieel gevaarlijke geneesmiddelen bij zwangere vrouwen. Een primeur in België!

Thema
Geneesmiddelen
Datum

Brussel, 13 november 2018. Bij velen doet Softenon wellicht een belletje rinkelen. In de jaren ’50 tot ’70 zorgde dit geneesmiddel voor zware misvormingen bij zo’n 10.000 kinderen. Maar hoeveel vrouwen nemen vandaag nog geneesmiddelen tijdens hun zwangerschap die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn? De Onafhankelijke Ziekenfondsen zochten het uit door de administratieve gegevens van terugbetaalde geneesmiddelen bij 63.736 zwangere vrouwen te analyseren tussen begin 2013 en eind 2016. 

Geneesmiddelen bij 83% van de zwangerschappen

Reflux, rugpijn, …: heel wat zwangere vrouwen kampen met verschillende kwalen. Uit onze studie blijkt dat in 83% van de zwangerschappen vrouwen minstens 1 voorgeschreven en terugbetaald geneesmiddel hebben genomen. Gemiddeld ging het om 4 verschillende medicijnen. Dat is niet zonder risico, want over geen enkel geneesmiddel weten we zeker dat het ongevaarlijk is voor moeder en kind.  Bij bepaalde ziektes is het dan weer belangrijk om een voorgeschreven behandeling niet aan te passen of stop te zetten zonder overleg met de arts. 

Over sommige geneesmiddelen is de wetenschap zeker dat ze risico’s inhouden voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Uit onze studie blijkt dat in 7% van de zwangerschappen vrouwen medicatie hebben genomen die potentieel schadelijk zou kunnen zijn voor de foetus, of die afwijkingen zou kunnen veroorzaken. Bij 4,7% van de zwangerschappen gaat het bv. om niet-steroïdale ontstekingsremmers als diclofenac of ibuprofen in het 3e trimester, medicatie die in dat stadium van de zwangerschap absoluut uit den boze is. 

Leeftijd speelt een rol

Het aantal zwangere vrouwen dat potentieel schadelijke geneesmiddelen neemt, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de leeftijd een rol: bij 25- tot 30-jarige vrouwen gaat het om 6,7% van de zwangerschappen, maar bij vrouwen boven de 40 jaar gaat het al om 10,9%. Dat kan te maken hebben met het feit dat het aantal chronische ziektes stijgt met de leeftijd. Hetzelfde geldt voor vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming genieten. Bij hen is er sprake van potentieel gevaarlijke medicatie tijdens 8,8% van de zwangerschappen, tegenover 6,6% bij vrouwen zonder verhoogde tegemoetkoming. 

Spreek erover met je arts

Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het essentieel dat zwangere vrouwen samen met hun arts de voordelen en risico’s van elk geneesmiddel afwegen. Kortom, heb je een kinderwens en neem je een geneesmiddel of overweeg je om tijdens je zwangerschap één te nemen? Ga dan zeker eerst bij je arts langs. Daarnaast is het belangrijk om zeker geen geneesmiddelen op eigen houtje te nemen en ook geen voorgeschreven behandeling te wijzigen of stop te zetten zonder eerst met je arts te overleggen. Alle zorgverleners die zwangere vrouwen begeleiden (huisarts, gynaecoloog, vroedvrouw, apotheker, pediater, …) spelen ook een belangrijke informatieve rol. 

Meer info!

  • Murielle Lona, dienst Vertegenwoordiging & Studies van de Onafhankelijke Ziekenfondsen: 0493 49 04 75 of murielle.lona@mloz.be   
  • Raadpleeg de integrale studie op www.mloz.be