Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Samen kunnen we meer!

De Onafhankelijke Ziekenfondsen steunen sinds 2015 de acties van Dokters van de Wereld. Beide organisaties delen een gemeenschappelijke visie: de gezondheid en het welzijn van de meest kwetsbare personen verbeteren, zelfs wanneer zij moeilijk toegang hebben tot basiszorg. Onze samenwerking streeft er allereerst naar onze krachten te bundelen om beter te beantwoorden aan de gezondheidsbehoeften in België en in het buitenland.
Afbeelding

Gemeenschappelijke waarden bovenal! 

Dokters van de Wereld is een internationale humanitaire organisatie die als doel heeft medische bijstand te verlenen aan de meest kwetsbare personen. De organisatie is gebouwd op waarden zoals gelijkheid, solidariteit en onafhankelijkheid. De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen is een apolitieke ziekenfondsorganisatie die de belangen van zijn leden op het vlak van gezondheid verdedigt. Onze samenwerking komt dus voort uit het feit dat wij waarden zoals solidariteit, verantwoordelijkheid en democratie delen. 

We werken samen aan verschillende projecten: 

  • de toegang tot geneeskundige verzorging voor de meest kwetsbare personen, zoals daklozen, migranten en vluchtelingen 

  • de promotie van de geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning voor de meest kwetsbare personen 

  • de sensibilisering van het publiek over volksgezondheidsproblemen 
    We steunen bijvoorbeeld de Adobus (een camper met twee spreekkamers om de jeugd te sensibiliseren over hun seksuele gezondheid). 

‘‘t Boeit ons niet’  

Dat is de nieuwste campagne van Dokters van de Wereld. Een erg zinvolle campagne die  weerklank vindt bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Doel van de campagne? Het publiek bewust maken van de gezondheidsproblemen waarmee de meest kwetsbare personen te maken krijgen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen delen deze boodschap : ongeacht iemands herkomst, ideologie, politieke overtuiging, sociaal statuut of taal, het enige dat telt is zijn (goede) gezondheid!  

De Onafhankelijke Ziekenfondsen benadrukken het belang van solidariteit en verantwoordelijkheid naar de meest kwetsbare personen toe. 

Een visie die intern wordt gedeeld. In april zullen de Onafhankelijke Ziekenfondsen een fototentoonstelling organiseren met foto’s en getuigenissen uit deze campagne, om onze 800 medewerkers bewust te maken van onze belangrijkste verbintenis: toegang tot geneeskundige verzorging bieden aan iedereen, ook de meest hulpbehoevenden.  

Meer informatie op de website van Dokters van de Wereld: 't boeit ons niet, zorg boven alles

©Olivier Papgenies