Intermutualistisch persbericht - De mutualiteiten over het budget gezondheidszorg: “de crisisperiode stuwt ons vooruit om met innovatieve oplossingen een performant gezondheidszorgbeleid te voeren”

De Algemene Raad van het RIZIV, met vertegenwoordigers van ziekenfondsen, sociale partners en regering, keurde zonet het budget gezondheidszorg voor 2023 goed. Tijdens het begrotingsconclaaf werden al een aantal beslissingen afgeklopt zoals de doelmatige inzet van middelen in combinatie met bijkomende investeringen in de zorg voor de meest kwetsbare burgers.

Thema
Organisatie van de zorg
Datum

De Algemene Raad van het RIZIV, met vertegenwoordigers van ziekenfondsen, sociale partners en regering, keurde zonet het budget gezondheidszorg voor 2023 goed. Tijdens het begrotingsconclaaf werden al een aantal beslissingen afgeklopt zoals de doelmatige inzet van middelen in combinatie met bijkomende investeringen in de zorg voor de meest kwetsbare burgers.


De ziekenfondsen zijn tevreden dat de regering de drie grote werven in de gezondheidszorg van het Verzekeringscomité op 3 oktober ll. heeft gerespecteerd, namelijk financiële toegankelijkheid van zorg, fysieke toegankelijkheid van zorg en het welzijn van de zorgverstrekker. ‘Gezondheidszorg zorgt namelijk voor welzijn en sociale cohesie. Er zijn daar zeker in tijden van crisis voldoende middelen voor nodig,’ stelt Luc Van Gorp, voorzitter van het Nationaal Intermutualistisch College (NIC).

We verheugen ons in het bijzonder over de indexsprongen op de remgeld plafonds van de maximumfactuur. Op deze manier beschermen we de meest kwetsbare patiënten in tijden van hoge inflatie, wetende dat zij deze winter niet alleen zorg zullen uitstellen, of in het slechtste geval afstellen, maar ook meer dan anderen letterlijk in de kou zullen staan. Een overwinning voor de extra bescherming van patiënten van 55 miljoen euro.

De regering plant voor 2023 een nieuw akkoord met de farmaceutische industrie, waarin ook de budgettaire verantwoordelijkheid van de sector centraal staat. ‘De verzekeringsinstellingen wijzen erop dat de groeiende uitgaven in de geneesmiddelensector de inzet van middelen in de andere sectoren van de gezondheidszorg niet mag hypothekeren,’ zegt Luc Van Gorp.

We zullen werk maken van de 80 miljoen euro efficiëntiemaatregelen (appropriate care) waarmee middelen structureel ingezet worden naar meer doelmatigere interventies.

We zijn blij met de nieuwe initiatieven die rechtstreeks inspelen op kwetsbare patiënten zoals een tussenkomst voor het inter-hospitaalvervoer en het Community Health Worker-project (CHW) dat outreachend de meest kwetsbaren in de samenleving probeert te benaderen.

Ook zullen we samen met alle stakeholders reflecteren over het conventiesysteem, de akkoorden die tussen zorgverleners en verzekeringsinstellingen worden afgesloten, onder andere rond tarieven. Voldoende geconventioneerde zorgverstrekkers garanderen tariefzekerheid. Er moet op basis van een grondige reflectie werk gemaakt worden van een vernieuwing, aanpassing of heroriëntering van het conventiesysteem ter bevordering van voldoende financiële toegankelijkheid van alle zorg in alle regio’s van het land.

Omwille van de vergrijzing en de epidemiologische evoluties, maar ook door de toenemende personeelsschaarste, lopen we tegen de limieten van het huidige gezondheidszorgsysteem aan. Tegelijkertijd hebben we er vertrouwen in dat ook deze crisisperiode ons allen vooruit stuwt om met innovatieve oplossingen een performant gezondheidszorgbeleid te voeren.

De gezamenlijke vertegenwoordigers van de ziekenfondsen Landsbond der Christelijke Mutualiteiten, Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten, Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, Landsbond van Liberale Mutualiteiten, Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen, Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail.

Contact 

Hannah Wellens : 0471 99 57 08