1 vrouw met epilepsie op 6 heeft Depakine ingenomen tijdens haar zwangerschap

Tussen 2010 en 2014 hebben ongeveer 700 vrouwen met epilepsie valproaat (hoofdzakelijk Depakine) ingenomen tijdens hun zwangerschap terwijl dit geneesmiddel zware gevolgen kan hebben op de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen: autisme, aangeboren afwijkingen, … De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben een inventaris opgesteld van het aantal vrouwen die een risico lopen. Een primeur in België.

Thema
Geneesmiddelen
Datum

Brussel, 3 januari 2017.

Vier Belgische families hebben besloten klacht in te dienen tegen onbekenden. Jarenlang hebben toekomstige mama’s anti-epileptica ingenomen die valproaat bevatten (hoofdzakelijk Depakine). De bijsluiter vermeldt nochtans dat zwangere vrouwen dit geneesmiddel niet moeten innemen tenzij ze andere alternatieven niet verdragen of als die niet efficiënt blijken.

Hoewel het risico gekend is sinds de jaren 80, worden Depakine en andere geneesmiddelen met valproaat nog steeds voorgeschreven: de Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben berekend dat tussen 600 en 700 vrouwen met epilepsie dit geneesmiddel ingenomen hebben tijdens hun zwangerschap tussen 2010 en 2014

In 2014 werden de beperkingen voor valproaat uitgebreid naar alle tienermeisjes en vrouwen die er de leeftijd voor hebben om te baren. De gezondheidsprofessionals werden geïnformeerd over deze nieuwe richtlijnen; ze hebben onder andere een brief ontvangen van de laboratoria die geneesmiddelen met valproaat produceren. Volgens de analyse van de Onafhankelijke Ziekenfondsen nemen 12.500 vruchtbare vrouwen en tienermeisjes dit geneesmiddel. De bevolking moet geïnformeerd en gesensibiliseerd worden.

Aanbevelingen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

  • Voor en tijdens de zwangerschap moeten patiëntes met epilepsie steeds advies vragen aan hun arts om hun huidige behandeling te herzien en te bekijken welke behandeling het meest geschikt is volgens de aanbevelingen. Meestal valt het niet te overwegen de anti-epileptica stop te zetten voor of tijdens de zwangerschap.
  • Alle gezondheidsprofessionals moeten ervan bewust gemaakt worden dat vrouwen informatie moeten krijgen over de risico’s die gelinkt zijn aan de inname van bepaalde geneesmiddelen tijdens hun zwangerschap.
  • De overheid moet bijkomende maatregelen treffen om te garanderen dat zwangere vrouwen met epilepsie systematisch geïnformeerd worden (bijvoorbeeld met een pictogram, enz.)
  • De ziekenfondsen spelen daarin een rol. Ze kunnen hun leden informatie verstrekken over de risico’s die gelinkt zijn aan de inname van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, en vooral over diegene met valproaat. De Onafhankelijke Ziekenfondsen raden de patiënten ten zeerste aan hun arts te raadplegen wanneer ze het overwegen zwanger te worden.

Meer info?

Dr. Ann Ceuppens, directrice van de dienst Studies & vertegenwoordiging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, 0478 45 37 95 of ann.ceuppens@mloz.be