Een geïnformeerde, betrokken en gezonde burger

Een gezonde levensstijl is het begin van alles. En toch scoren Belgen laag wanneer het aankomt op alcoholgebruik, roken, gezonde voeding of voldoende beweging. Het opkrikken van de gezondheidsvaardigheden is essentieel om onze burgers geïnformeerd, betrokken en gezond te houden. Hoe moeten we dat aanpakken?  

 

Lees onze visie op preventie:

ontdek ons memorandum

Afbeelding
femme mange des fruits

Gezondheidsvaardigheden als hefboom voor een gezondere levensstijl

1 op 4 Belgen is chronisch ziek. We weten dat de meeste chronische ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten, grotendeels worden veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. De gemiddelde Belg houdt er een weinig gezonde levensstijl op na: het aandeel problematische drinkers steeg naar 14% in 2018, bijna een kwart van de bevolking rookt dagelijks of af en toe, we zijn de grootste consumenten van suikerhoudende dranken van de Europese Unie, we eten te weinig groenten en fruit en bovendien heeft minder dan een derde van de bevolking voldoende beweging.

Maar een gezonde levensstijl gaat gepaard met voldoende gezondheidsvaardigheden. Dat draait om het vinden, begrijpen en gebruiken van gezondheidsinformatie. Zo kunnen mensen geïnformeerde beslissingen nemen over de eigen gezondheid en deelnemen aan de medische besluitvorming. 

memorandum 2024 - cijfer alcoholverbruik

Doelstellingen

Welke zijn de kernpunten waarop we moeten inzetten om onze bevolking meer informatie te geven, meer te betrekken en gezonder te maken? Dit zijn de doelstellingen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen: 

  • Verminder het aantal (dagelijkse en occasionele) rokers tot onder de 20% tegen 2030 (tegenover 24% in 2022)  
  • Verminder het riskant alcoholverbruik (> 10 glazen) naar minder dan 10% tegen 2030 (tegenover 14% in 2018)
  • Verhoog het aantal Belgen ouder dan 6 jaar dat voldoende groenten en fruit eet (5 porties) tot 20% (12,7% in 2018) en verlaag het aantal Belgen dat dagelijks suikerhoudende dranken drinkt tot 15% tegen 2030 (tegenover 20,4% in 2018)
  • Versterk het beleid voor kankerpreventie en vroege opsporing tegen 2030
  • Versterk de rol van de eerstelijnszorg in de strijd tegen chronische ziekten tegen 2030 

Elk van deze doelstellingen onderbouwen we met concrete acties

Weet je er graag meer over weten? Je vindt alles terug in ons memorandum ‘Horizon 2030 - Duurzaam bouwen aan de gezondheid van morgen’. 

ontdek ons memorandum

 

 

Wil je graag in contact komen met onze expert preventie?

Dat kan! Stuur gerust een mailtje naar

rns@mloz.be