We leggen voortdurend een luisterend oor bij de burger over de actualiteit en de evoluties binnen de gezondheidszorg. Als actor in de gezondheidssector beschikken we over de expertise om hierover regelmatig te berichten:

  • Health Forum: dit magazine, gericht aan alle actoren uit de gezondheidssector, is een discussieplatform rond gezondheidsbeleid, met diepgravende dossiers die voor deining zorgen in de wereld van de gezondheidszorg.

  • Studies en analyses over zorgconsumptie: Wat zijn de hospitalisatiekosten voor de patiënt bij een bevalling? Hoe lang duurt een periode van arbeidsongeschiktheid gemiddeld? Hoeveel epileptici zijn er in België en welke specialisten staan hen bij? Welke geneesmiddelen nemen kinderen en jongeren frequent? Met onze becijferde analyses willen we een bijdrage leveren aan de continue verbetering van ons gezondheidssysteem.

  • Brochures: we zetten verschillende thema’s rond gezondheidsproblemen en medische wetgeving in de kijker. 

Lees ook ons jaarverlsag 2016

Ontdek ook onze persberichten

7 richtlijnen voor gezonde tanden!

Eén keer per jaar naar de tandarts gaan en twee keer per dag je tanden poetsen zijn vanzelfsprekende gewoontes om je gebit te verzorgen. Maar ook andere eenvoudige handelingen kunnen je dagelijkse tandhygiëne versterken. Alles in deze praktische brochure!
Brochures
PDF-pictogram Download (1.17 MB)

Het gedrag van mijn tiener: normaal of verontrustend?

De adolescentie is een periode waarin jongeren heel wat lichamelijke en geestelijke veranderingen doormaken. Dat zorgt al eens voor opstandig of vreemd gedrag. Maar wat is normaal en wat niet? Hoe en wanneer moet je ingrijpen? Een mirakelrecept of toverformule die altijd werkt, bestaat helaas niet. In deze brochure proberen we je wel inzicht te geven in wat jongeren tijdens hun adolescentie doormaken en reiken we een aantal mogelijke alarmsignalen aan die je kunnen helpen om de situatie in te schatten.
Brochures
PDF-pictogram Download (1.06 MB)

Werken aan zelfwaardering met je kind(eren)

Deze folder voor ouders vormt een aanvulling op de brochure ‘Hé, ik ben helemaal oké’ en staat boordevol tips over kwesties die je bij je kinderen kan aansnijden. Er staan ook tips in om perfectionistische kinderen te helpen of je kinderen op de juiste manier aan te moedigen. Enkel beschikbaar als download.
Brochures
PDF-pictogram Download (341.86 KB)

Hé, ik ben helemaal oké!

Uit heel wat onderzoek blijkt dat een gebrek aan zelfwaardering een belangrijke risicofactor is voor geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren. Om het zelfvertrouwen bij kinderen te stimuleren, ontwikkelden de Onafhankelijke Ziekenfondsen en het expertisecentrum Eetexpert daarom het gloednieuwe spelboek ‘Hé, ik ben helemaal oké!’. Met deze gids leren kinderen zichzelf op een toffe manier beter kennen!
Brochures
PDF-pictogram Download (1.64 MB)

Alcohol kan de gezondheid ernstig schaden. "Pfff... Alsof we dat nog niet wisten!"

Alcoholische dranken bevatten allemaal dezelfde molecule die ethanol of zuivere alcohol wordt genoemd. Ze bestaan in alles maken, geuren en kleuren en zijn zorgvuldig verpakt om jou in te pakken! Wijn, bier, cider, champagne, ‘alcopops’, pastis, rum, wodka, whisky… zijn allemaal alcoholische dranken. Ze hebben niet allemaal dezelfde smaak of hetzelfde alcohol gehalte, maar ze hebben één dinggemeen: je kan er dronken van worden en ze zijn schadelijk voor de gezondheid.
Brochures
PDF-pictogram Download (1.17 MB)

Vaccinaties bij kinderen

We zien ze niet, maar ze zijn er wel! Heel wat virussen en bacteriën liggen op de loer om onverwacht toe te slaan. Een goede gezondheid vormt natuurlijk al een goede bescherming, maar toch is er soms meer nodig. Wie niet ten prooi wil vallen aan sommige besmettelijke ziektes, laat zich dan ook best vaccineren!
Brochures
PDF-pictogram Download (542.2 KB)

Ik wil slapen!

Een goede nachtrust is bijna even belangrijk als ademen en eten. Een derde van ons leven brengen we namelijk al slapend door. Als we 75 zijn, zullen we dus maar liefst 25 jaar van ons leven in dromenland hebben vertoefd. Aan de hand van concrete tips, praktische tests, duidelijke uitleg en een slaapagenda wil deze brochure volwassenen helpen om de weg naar dromenland terug te vinden.
Brochures
PDF-pictogram Download (1.87 MB)

Jij en ik: veilig verliefd

Deze brochure is gericht op jongeren die voor het eerst verliefd zijn en informatie zoeken over contraceptie en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
Brochures
PDF-pictogram Download (3.26 MB)

EHBébe: ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

Bij baby’s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen, builen of wonden tot gevolg. Maar hoe moet je reageren als een kleine bengel een pijnlijke tuimeling maakt? En wat te doen bij een vergiftiging, verslikking of brandwonde? Deze handige EHBO-fiches zetten de belangrijkste richtlijnen helder op een rijtje!
Brochures
PDF-pictogram Download (614.17 KB)

Jaarverslag 2016

2016 werd gekenmerkt door talloze hervormingen in de sector van de gezondheidszorg. De Onafhankelijke Ziekenfondsen moesten die hervormingen operationeel maken. Tegelijkertijd moesten ze jongleren met een interne fusieagenda, een informaticahervorming en de ontwikkeling van producten.
Brochures
PDF-pictogram Download (1.36 MB)