Anders

Aantal obesitasoperaties bijna verdubbeld op 6 jaar

Het aantal chirurgische ingrepen bij obesitas nam de laatste jaren een hoge vlucht. Bij de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen steeg het aantal terugbetaalde operaties door de ziekteverzekering op 6 jaar tijd met maar liefst 82%. En ook de supplementen die de patiënten aangerekend krijgen, gingen de lucht in: een toename van 53%.

naar de studie

Afbeelding

Vooral vrouwen

Een op de twee Belgen ouder dan 15 jaar heeft overgewicht en bijna 1 op de 5 (18,6%) kampt met obesitas. Cijfers die volgens de OESO tegen 2030 wel eens verdubbeld zouden kunnen zijn. Meer en meer Belgen doen een beroep op chirurgie. Zo steeg tussen 2010 en 2016 het aantal chirurgische ingrepen met 82%. Vooral vrouwen laten zich opereren: 7 op de 10 obesitasoperaties gebeurt bij vrouwen. Vrouwen laten zich ook vroeger opereren (40 jaar) dan mannen (44 jaar).

Meer dan 4.000 euro in een eenpersoonskamer

Een obesitasoperatie kost veel geld. Een patiënt die kiest voor een eenpersoonskamer betaalt gemiddeld 4.066 euro uit eigen zak, kamer- en ereloonsupplementen inbegrepen. Een verblijf in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer is bijna vier keer goedkoper (gemiddeld 1.181 euro). Dat bedrag valt te verklaren door de hoge kostprijs (ten laste van de patiënt) van de implantaten en het gebruikte materiaal. De Onafhankelijke Ziekenfondsen merken tussen 2010 en 2016 ook een sterke stijging van de aangerekende supplementen, en dat voor alle soorten operaties samen.