04/12/2018

Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ... Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.

Risico’s, maar nog meer voordelen

1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan zijn smartphone, en dat al vanop jonge leeftijd (12 tot 15 jaar). Ze erkennen dus de risico’s van hun smartphone, maar ze zien er vooral ook veel mogelijkheden in. Zo zijn sociale media volgens meer dan 8 op de 10 jongeren belangrijk om in contact te blijven met hun vrienden. Ook op school zien jongeren vele mogelijkheden in het gebruik van de smartphone en andere digitale hulpmiddelen. Driekwart van hen wil er nog meer gebruik van maken in de lessen en 6 op de 10 jongeren is tegen een smartphoneverbod op school zoals in Frankrijk.

Digitale weerbaarheid versterken

Hoe mediawijs zijn onze jongeren? Zelf vinden ze dat het goed meevalt met hun kennis en vaardigheden rond sociale media. Bij slechts 1 op de 10 jongeren kan iedereen bv. alle publicaties zien en bij 8 op de 10 enkel hun vrienden. Toch geven jongeren aan dat ze ook negatieve ervaringen hebben met sociale media. De helft kwam al in aanraking met cyberpesten, 4 op de 10 hebben al iets gepost waar ze achteraf spijt van hadden, 1 op de 5 ervaart sociale druk, … Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het belangrijk dat scholen, ouders, de overheid, jongerenorganisaties, … jongeren daarom sensibiliseren rond deze risico’s en samen zoeken naar een goede digitale balans.

Ontdek alle cijfers in onze volledige enquêtePDF-pictogramEnquête digitale gezondheid jongeren