01/01/2017

Ongeveer 60.000 Belgen lijden aan epilepsie. Het is dan ook de meest voorkomende neurologische ziekte na migraine. Wat zijn de gevolgen van deze aandoening? Welke geneesmiddelen nemen epilepsiepatiënten? En hoeveel bedragen hun uitgaven voor medische verzorging? De Onafhankelijke Ziekenfondsen zochten het uit in deze diepgravende studie!

Sterfterisico 3 keer hoger

Epilepsie komt vooral voor bij kinderen, tieners en ouderen. Bijna 1 op de 3 epileptici in ons land is een 65-plusser. Het sterfterisico stijgt met de leeftijd en ligt maar liefst 3 keer hoger dan bij de volledige bevolking. Epileptici zijn ook vaker inactief. In 2014 bleek 1 op de 3 epileptici invalide te zijn. En hoe zit het met de behandeling? Gemiddeld krijgen epileptici 12 verschillende geneesmiddelen op een jaar voorgeschreven. Het meest gebruikte anti-epilepticum is valproaat (1 op de 3 epileptici). Belangrijk: dit geneesmiddel is uit den boze bij zwangere vrouwen.

Belang van therapietrouw

Hoe kunnen we de gezondheidstoestand van mensen met epilepsie verbeteren? De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten o.a. voor:

  • Blijvende sensibilisering over het belang van therapietrouw
  • Deelname van patiënten aan pilootprojecten rond geïntegreerde zorg voor chronisch zieken
  • Meer samenwerking tussen huisartsen en neurologen
  • Gezondheidswijsheid bij epileptici bevorderen

Meer info? Ontdek alle cijfers, conclusies en aanbevelingen in de volledige studie: Icône PDFstudie_epilepsie_nl.pdf

 

 

Raadpleeg de persberichten