Intermutualistisch persbericht: Zorgkassen vragen indexatie zorgbudget

De Vlaamse zorgkassen vieren hun twintigste verjaardag. Op 1 oktober 2001 werd de Vlaamse zorgverzekering opgericht. Die voorzag in een vergoeding van maximaal 125 euro voor mensen die thuis veel zorg nodig hadden. Twintig jaar later is dat bedrag met nauwelijks 5 euro toegenomen. ‘Hoogtijd om ook het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden aan te passen aan de stijgende levensduurte’, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van het Vlaams Intermutualistisch College.
Thema
Organisatie van de zorg
Datum

Elke Vlaming ouder dan 25 jaar betaalt jaarlijks een zorgpremie van 54 euro. Wie in Brussel woont, kan kiezen of hij de zorgpremie betaalt. Met dat geld helpen de zorgkassen mensen die met hoge zorgkosten geconfronteerd worden. Zij kunnen rekenen op een zorgbudget of tegemoetkomingen waarmee ze onder meer hulp aan huis, een verblijf in een woonzorgcentrum, dagopvang of mobiliteitshulpmiddelen kunnen bekostigen. Op die manier zorgen de Vlaamse zorgkassen ervoor dat zorg betaalbaar blijft.

Op twintig jaar tijd heeft de Vlaamse zorgverzekering een stevige evolutie doorgemaakt. Richtte ze zich aanvankelijk enkel op mensen die thuis veel zorg nodig hadden, dan breidde ze later uit naar mensen in woonzorgcentra. Onder de naam “Vlaamse sociale bescherming” werden ook vergoedingen toegevoegd voor ouderen met een zorgnood, personen met een handicap en mensen die mobiliteitshulpmiddelen nodig hebben. In te toekomst volgen nog tegemoetkomingen voor een verblijf in onder meer revalidatiecentra en psychiatrische verzorgingstehuizen. 

Vijf zorgkassen, verbonden aan de vijf ziekenfondsen, en de Vlaamse Zorgkas, nemen de dienstverlening op zich. Zij innen onder meer de zorgpremie, kijken na wie recht heeft op een zorgbudget, betalen zorgbudgetten uit en geven informatie en advies. Hun opdrachten zijn de voorbije jaren alleen maar toegenomen. Niet alleen kwamen er nieuwe zorgbudgetten bij, ook het aantal rechthebbenden zit al sinds de start van de zorgkassen in stijgende lijn. In 2019 kregen bijna 271.000 mensen een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Bij de start in 2001 waren dat er nog 104.000.

Stijgende levensduurte

Betaalt elke Vlaming ouder dan 25 jaar vandaag jaarlijks 54 euro zorgpremie, dan was dat twintig jaar geleden nog 10 euro. De zorgpremie wordt jaarlijks geïndexeerd. Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, de oorspronkelijke zorgverzekering, is echter nauwelijks gewijzigd van maximaal 125 euro in 2001 naar 130 euro. De Vlaamse zorgkassen uiten hierover naar aanleiding van deze twintigste verjaardag hun bezorgdheid.

"Uiteraard beseffen wij dat de extra vergoedingen die ondertussen in de Vlaamse sociale bescherming opgenomen zijn, hun kostprijs hebben", zegt Luc Van Gorp. "En meer en meer mensen maken er aanspraak op. Maar dat het bedrag van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden op twintig jaar tijd, in tegenstelling tot de overige zorgbudgetten, nauwelijks is aangepast aan de stijgende levensduurte en de stijgende kostprijs van zorg, valt moeilijk uit te leggen."

De zorgkassen pleiten er dan ook voor om het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden te koppelen aan de index. Daarvoor zou komend jaar een extra budget van minimaal zo’n 4 miljoen euro nodig zijn, afhankelijk van de gekozen index. Luc Van Gorp: "Dat is niet meer dan een billijke inhaalbeweging. Iedereen kan vroeg of laat met een zorgnood geconfronteerd worden. We moeten er alles aan doen dat die zorg voor iedereen betaalbaar blijft."

Intermutualistisch perscontact: Dieter Herregodts, 0475 86 36 71

Afbeelding
Partner-logos