Gemiddelde duur arbeidsongeschiktheid gedaald sinds 2016

Sinds begin 2016 is de gemiddelde duur van arbeidsongeschiktheid per persoon gedaald. Bepaalde maatregelen werpen dus hun vruchten af, waaronder het getuigschrift met een einddatum van de arbeidsongeschiktheid dat artsen sinds begin 2016 gebruiken. Een goede zaak, maar de Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten nog voor extra maatregelen om het aantal arbeidsongeschikte mensen te doen dalen. Ook de digitalisering van de getuigschriften voor arbeidsongeschiktheid is aan de orde.
Thema
Arbeidsongeschiktheid
Datum

Brussel, 7 november 2019. Sinds 1 januari 2016 moeten artsen een einddatum van de arbeidsongeschiktheid op het getuigschrift voor het ziekenfonds zetten in plaats van een periode van onbepaalde duur. Het is één van de maatregelen die de overheid nam om de duur van de arbeidsongeschiktheid te doen dalen, naast o.a. de re-integratietrajecten (sinds 1 december 2016). Hebben die maatregelen effect gehad? Uit een nieuwe analyse van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat de gemiddelde duur van arbeidsongeschiktheid per persoon is gedaald sinds 2016. Het totale aantal dagen dat iemand arbeidsongeschikt is binnen de 12 maanden na het begin van zijn arbeidsongeschiktheid is met 10 dagen gedaald (van 134 naar 124 dagen). Die afname zien we ook bij de periodes van 3, 6 en 24 maanden na intrede in arbeidsongeschiktheid: het totale aantal dagen arbeidsongeschiktheid daalde met respectievelijk 2 dagen (van 70 dagen naar 68 dagen), 6 dagen (van 101 naar 95 dagen) en 10 dagen (van 167 naar 157 dagen). 

Nood aan digitalisering van getuigschriften voor arbeidsongeschiktheid

De gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid per persoon is dus gedaald, maar het gemiddeld aantal getuigschriften voor de ziekenfondsen per dossier is wel meer dan verdubbeld: van 1,5 in 2015 naar 3,5 vanaf 2016. Door het nieuwe getuigschrift met een einddatum voor de ziekenfondsen moeten artsen namelijk vaker een verlenging voorschrijven dan vroeger. De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten daarom voor de digitalisering van deze getuigschriften voor arbeidsongeschiktheid, in navolging van eAttest*. Dat maakt het leven van de leden makkelijker, maar doet ook de administratieve werklast van de artsen en de ziekenfondsen dalen.  

Extra maatregelen

Ondanks de kortere gemiddelde duur van de arbeidsongeschiktheid per persoon blijft het aantal arbeidsongeschikte mensen wel stijgen. In 2018 waren er volgens de cijfers van het RIZIV 438.829 loontrekkenden in primaire arbeidsongeschiktheid en 400.745 loontrekkenden in invaliditeit in ons land. Om dat aantal te doen dalen op lange termijn vragen de Onafhankelijke Ziekenfondsen om een mix aan maatregelen: betere responsabilisering van de werkgevers, meer samenwerking tussen de zorgverleners, een herziening van bepaalde aspecten van de regelgeving, …

*Met eAttest kunnen artsen het getuigschrift voor verstrekte hulp digitaal doorsturen naar het ziekenfonds. Mensen moeten dus niet langer hun papieren getuigschriften binnenbrengen én ze krijgen hun terugbetaling ook sneller. 

Meer info:

  • Ontdek de volledige studie.
  • De Onafhankelijke Ziekenfondsen organiseerden onlangs het symposium ‘Hoe werk maken van werkhervatting?’. Ontdek alle presentaties, factsheets, foto’s en video’s op www.mloz.be