31/08/2022
De Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel bieden een gratis vaccinatieprogramma aan tegen HPV voor jongens en meisjes, binnen specifieke leeftijdscategorieën en onder bepaalde voorwaarden. Ook de verplichte verzekering komt onder bepaalde voorwaarden gedeeltelijk tegemoet in de kosten van het vaccin. Er zijn nu wijzigingen in deze terugbetaling: sinds 1 augustus betaalt de ziekteverzekering de vaccinatie tegen HPV ook voor jongens tussen 12 en 19 jaar (gedeeltelijk) terug. Er was al een terugbetaling voorzien voor meisjes tussen 12 en 19 jaar. Een overzicht van de nieuwe situatie.

Voor de vaccinatie tegen HPV is er:

  • Het gratis vaccinatieprogramma via de Gemeenschappen: Gardasil 9® wordt voor alle jongeren gratis ter beschikking gesteld door de Gemeenschappen in het kader van de basisvaccinatie (dus zowel voor jongens als voor meisjes). Er is geen verandering op dit niveau. Voor Vlaanderen kan je de info hier terugvinden. Voor de Federatie Wallonië-Brussel kan je op deze pagina terecht.
  • Daarnaast voorziet de verplichte verzekering in een terugbetaling van de vaccinatie tegen HPV, bij voorbeeld voor wie zich nog niet (volledig) liet vaccineren op jongere leeftijd.

Hier werden de voorwaarden voor de terugbetaling van Gardasil 9 ® uitgebreid vanaf 01/08/2022:

  • Vóór 01/08/2022 was de terugbetaling (enkel) voorzien voor meisjes tussen 12 en 19 jaar
  • Vanaf 01/08/2022 is deze terugbetaling ook van toepassing voor jongens tussen 12 en 19 jaar

Bij de terugbetaling door de verplichte verzekering wordt er een remgeld aangerekend. Dit bedraagt €8,00 voor wie recht heeft op een verlaagde tarief en €12,10 voor wie geen recht heeft op een verlaagd tarief.