Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Hoe kunnen we een universele gezondheidsdekking realiseren?

Als lid van het consortium MASMUT waren de Onafhankelijke Ziekenfondsen nauw betrokken bij de organisatie van de Conferentie van Dakar, een internationale conferentie georganiseerd door AIM, MASMUT en PASS.
Afbeelding

Het was een online event (omwille van corona), maar in Dakar is een kleine groep van deelnemers ter plaatse samengekomen om deel te nemen aan het event. Tijdens de conferentie hebben de deelnemers een tekst - “la Déclaration de Dakar” – gevalideerd.

Wat zijn de focuspunten van het document?

  • Duurzame financiering van universele gezondheidsdekking verdedigen op basis van de principes van solidariteit, rechtvaardigheid en niet-winstgevendheid.
  • Zorgen voor inclusief en participatief bestuur om sociale rechtvaardigheid te bereiken.
  • Heroverweeg de inkomsten van het Lomé-platform, dat is politieke en financiële steun voor onderlinge fondsen, verplichte aansluiting, betrokkenheid van onderlinge fondsen bij de implementatie van universele gezondheidsdekking.
  • Een gemeenschappelijke visie bereiken voor universele toegang tot gezondheidsdekking voor iedereen: de verbintenissen van de mutualistische beweging.

Het informeren en sensibiliseren van de nationale overheden en internationale organisaties blijft nodig. In landen als Senegal en Mali worden de ziekenfondsen nauw betrokken in de uitvoering de ziekteverzekering, in andere landen loopt het nog steeds moeilijk, zoals in Benin en Togo.

De videoconferentie kan je op Twitter terugvinden via #Dakarmutualiste2022 
Meer informatie op de website van AIM.