29/09/2017
Hoe kunnen de ziekenfondsen in Benin en Togo hun gegevens beter gebruiken en hoe kunnen ze hun leden overtuigen om lid te blijven?

Die twee vragen onderzochten de Onafhankelijke Ziekenfondsen in een uitgebreide studie. Een analyse die ook de UCL in het oog sprong, want de universiteit gaat met deze studie aan de slag in een cursus Statistiek. 

Boeiende context

De studenten uit het eerste jaar economie en bestuurskunde enerzijds en communicatie, sociologie en politieke wetenschappen anderzijds: zij zullen zich buigen over de studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “Statistiek is allesbehalve hun lievelingsvak, een reden te meer om deze studie te gebruiken. Door de boeiende context van de ziekenfondsen in Togo en Benin zien ze hoe statistiek kan bijdragen tot een toegankelijke gezondheidszorg voor de Afrikaanse bevolking”, zegt Prof. Marie-Paule Kestemont van de UCL. “Ik ga enkele basisprincipes illustreren aan de hand van jullie studie. Denk maar aan het gevaar voor interpretatie.”

“Nadenken over de rol van de ziekenfondsen”

Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn enthousiast over de samenwerking met de UCL. “Het gebruik van onze studie zal de studenten doen nadenken over de rol van de ziekenfondsen in het gezondheidssysteem, zowel in Afrika als in België. Bovendien kan deze samenwerking uitmonden in nieuwe projecten ter ondersteuning van de Afrikaanse ziekenfondsen”, zegt Christian Horemans, expert Internationale Zaken van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “We denken ook mee na over andere mogelijke projecten op basis van de studie, zoals een stage of thesis.”

Lees ook