15/01/2018
Binnenkort zal elke patiënt zijn persoonlijk medisch dossier ook online kunnen inkijken met de ‘Personal Health Viewer’. Volgens Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zal dit digitale platform al gebruiksklaar zijn in het eerste trimester van 2018.

Virtueel dossier met alle persoonlijke gezondheidsgegevens

Dankzij de ‘Personal Health Viewer’ zal de patiënt al zijn persoonlijke gezondheidsgegevens ook online kunnen raadplegen. Daar blijft het echter niet bij. Volgens Minister De Block zal het voor de patiënt op termijn ook mogelijk zijn om zelf zaken toe te voegen en te kiezen met welke zorgverleners hij zijn gezondheidsinformatie deelt. Zo leren patiënten ook bewuster omgaan met het delen van hun gegevens, overeenkomstig met hun recht op privacy. Het gaat om de medische gegevens die al grotendeels elektronisch opgeslagen zijn, bv. in de (meta)hubs (regionale uitwisselingsnetwerken voor zorgverleners).

Patiënt als copiloot

De ‘Personal Health Viewer’ kadert binnen de wet rond de patiëntenrechten uit 2002. Daarin staat dat iedereen het recht heeft om z’n eigen medisch dossier in te kijken. Door deze medische gegevens ook online beschikbaar te maken, wil Minister De Block van de patiënt vooral een copiloot maken. “Het zet hem aan om meer met zijn gezondheid bezig te zijn en als hij ziek wordt, heeft hij zicht op alle informatie die hij moet weten”, klinkt het. De lancering van de ‘Personal Health Viewer’ zal in fases gebeuren. De eerste functionaliteiten zullen in het eerste trimester van 2018 beschikbaar zijn, de andere volgen later dit jaar.