04/04/2018
Drie weken lang deed Roxanne van Steensel stage als verpleegkundige in Senegal. Onder meer door een gift van de Onafhankelijke Ziekenfondsen kon ze medisch materiaal kopen om haar patiënten te verzorgen. Zo kon ze soms echt het verschil maken.

Geen geld, geen behandeling

In Dakar, de hoofdstad van Senegal, is medische verzorging niet voor iedereen even toegankelijk. Sommige behandelingen zijn voor vele mensen moeilijk betaalbaar. En wie wordt behandeld, is zelfs niet zeker dat er genoeg medisch materiaal is. Daarom sponsorden de Onafhankelijke Ziekenfondsen Roxanne om verschillende vormen van verpleegkundig materiaal mee te nemen. “Eén moment is me in het bijzonder bijgebleven”, zegt de studente in het 3e jaar verpleegkunde. “De derdegraads brandwonden op de voet van een driejarig meisje genazen niet zoals het hoort. Pas toen ik een speciaal brandwondenverband uit België kon aanbrengen, ging het de goede kant uit. Toen besefte ik pas echt welke meerwaarde ik kon betekenen voor de patiënten van dit medisch centrum.”

Roxanne van Steensel

Engagement in West-Afrika

Al meer dan 10 jaar begeleiden de Onafhankelijke Ziekenfondsen de ziekenfondsen in verschillende West-Afrikaanse landen. Het lidmaatschap bij een ziekenfonds maakt de toegang tot betaalbare zorg mogelijk. Vorig jaar publiceerden we nog een diepgravende studie over de ziekenfondsen van morgen in Benin en Togo met 25 aanbevelingen voor een verdere professionalisering.

Meer info? Ontdek meer over ons West-Afrikaanse engagement en onze studie!

Lees ook

Lees ook: