Syndicate

Syndicate content

Notre actualité

‘Diabetes on the run’ is groot succes

10-07-2017

Een digitale begeleiding van diabetici op afstand met een iPad en wearables, dat is ‘Diabetes on the run’ in een notendop. Dit project schoot op 1 mei 2017 uit de startblokken en de reacties zijn zeer positief, zowel bij de patiënten als de zorgverleners. Mede dankzij de steun van de Onafhankelijke Ziekenfondsen en Partena.

Universele ziekteverzekering: Afrikaanse ziekenfondsen gaan de uitdaging aan

27-06-2017

Al sinds 2014 ondersteunt het Programma MASMUT de ziekenfondsbeweging in enkele Afrikaanse landen. De resultaten mogen er zijn, maar de uitdagingen blijven groot. De verschillende partners van dit platform, waaronder de Onafhankelijke Ziekenfondsen, maken tijdens een seminarie de balans op.

Het jaarverslag 2016 is er!

23-06-2017

In 2016 volgden de hervormingen in de gezondheidssector elkaar snel op. Die moesten de Onafhankelijke Ziekenfondsen natuurlijk vertalen in hun operaties, zonder daarbij hun eigen agenda van interne fusie, IT-hervorming en productontwikkeling uit het oog te verliezen. Verdiep je nu in alle cijfers, activiteiten en evenementen van het Jaarverslag 2016 van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

De ziekenfondsen van morgen in Benin en Togo

20-06-2017

De toekomst van de Afrikaanse ziekenfondsen oogt mooi, maar ze staan tegelijk nog voor tal van uitdagingen. Met welke knelpunten kampen ze nog? De Onafhankelijke Ziekenfondsen zochten het uit in een nieuwe studie en formuleren ook 25 concrete aanbevelingen.

"Ik ben 7 jaar en heb 1 gaatje in mijn tanden ... of meer"

15-05-2017

Op 4-jarige leeftijd zijn 4 op de 10 kleine Belgen nog nooit bij de tandarts geweest. Normaal? Helemaal niet, want elk kind zou rond de leeftijd van 2 jaar al een eerste keer naar de tandarts moeten gaan. Het gevolg: als ze 7 jaar oud zijn, hebben 4 op de 10 kinderen al 1 gaatje laten vullen… of meer!

Nieuw getuigschrift verkort arbeidsongeschiktheid met 9 dagen

04-04-2017

Kan een einddatum op het nieuwe getuigschrift de duur van de arbeidsongeschiktheid doen dalen? Dat wilden de Onafhankelijke Ziekenfondsen onder meer nagaan in hun nieuwste studie. En wat blijkt? Sinds de introductie van dat nieuwe getuigschrift in januari 2016 is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid afgenomen met 9 dagen. Goed nieuws voor de sociale zekerheid in deze tijden van besparingen én voor de patiënt die beter wordt opgevolgd door zijn behandelende arts.

Geneesmiddelen: 150 miljoen besparingen mogelijk

27-02-2017

Wat als… we geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat, zouden vervangen door generieken of kopieën? Het zou de sociale zekerheid een besparing van 150 miljoen euro kunnen opleveren. Voor de patiënten gaat het om 55 miljoen. Een aanzienlijk budget dat zou kunnen dienen voor de terugbetaling van (vaak erg dure) innoverende  geneesmiddelen. Een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen toont aan dat het aantal voorschriften voor generische geneesmiddelen en kopieën stijgt in België, maar niet genoeg om de vergelijking met onze buurlanden te doorstaan.

17.000 zorgbehoevende ouderen in Vlaanderen in de kou door federale informaticaproblemen

24-02-2017

Ongeveer 17.000 Vlaamse 65-plussers wachten al weken op hun tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. De oorzaak? Een nieuw informaticaprogramma van de FOD Sociale Zekerheid dat vol fouten zit. De zorgkassen trekken aan de alarmbel en hopen dat de kersverse staatssecretaris Zuhal Demir van dit probleem haar grootste prioriteit maakt.

Doe mee aan de Well Done – MSD Health Literacy Awards 2017!

22-02-2017

Bent u actief in de gezondheidszorg en wilt u uw steentje bijdragen aan de gezondheidswijsheid van de  Belgen? Dan kan u ook dit jaar deelnemen aan de Well Done – MSD Health Literacy Awards. Inschrijven kan tot en met  1 juni 2017 op www.welldoneawards.be!

Epileptici slikken jaarlijks 12 verschillende geneesmiddelen

09-02-2017

Antidepressiva,  antihypertensiva, pijnstillers… Epilepsiepatiënten nemen jaarlijks gemiddeld 12 verschillende geneesmiddelen tegen onder andere de vele chronische ziektes waaraan ze lijden. Maar epilepsie heeft nog andere gevolgen: bijna 1 op de 3 epileptici is minstens één jaar arbeidsongeschikt en is jaarlijks gehospitaliseerd gedurende gemiddeld 40 dagen. Met het oog op de Internationale Dag voor Epilepsie (13 februari) publiceren de Onafhankelijke Ziekenfondsen de meest volledige studie tot nu toe over epilepsie in België.