Syndicate

Syndicate content

Uitwisseling gezondheidsgegevens begint bij… geïnformeerde toestemming

Printervriendelijke versie
18-03-2015

Artsen, specialisten, apothekers, …: als zorgverleners de gezondheidsgegevens van hun patiënten elektronisch met elkaar delen, kunnen ze hen beter en veiliger behandelen. Daarvoor moet de patiënt wel eerst zijn goedkeuring geven via de geïnformeerde toestemming. Een woordje uitleg!

Wat is de geïnformeerde toestemming?

Via de geïnformeerde toestemming geeft de patiënt aan zijn zorgverleners de goedkeuring om zijn gezondheidsgegevens elektronisch met elkaar te delen. Het kan gaan om resultaten van bloedonderzoeken, röntgenfoto’s, voorgeschreven medicatie, … Op die manier kunnen ze hun patiënten beter en veiliger behandelen en vermijden ze onnodige onderzoeken bij hun patiënten. Bovendien verloopt alles veilig en vertrouwelijk: de elektronische netwerken voor het delen van gegevens zijn streng beveiligd en enkel zorgverleners met wie de patiënt een zorgrelatie heeft, hebben toegang tot zijn gegevens.

Hoe toestemming geven?

1) De patiënt doet het zelf: surfen naar www.patientconsent.be en de stappen volgen. Hij heeft zijn elektronische identiteitskaart en de bijhorende pincode nodig.

2) Hij vraagt het aan iemand anders: artsen, apothekers en het administratief personeel van het ziekenfonds en ziekenhuis kunnen ook de toestemming van de patiënt beheren. Hij moet daarvoor wel zijn elektronische identiteitskaart en pincode meenemen.  

Meer info?

Folder geïnformeerde toestemming

Leidraad bij de geïnformeerde toestemming voor het elektronisch delen van gezondheidsgegevens

Meer info!

Neem een kijkje op www.patientconsent.be

MLOZ newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van onze actualiteit en ander nieuws over de gezondheidszorg?Aboneer u op onze newsletter!