Syndicate

Syndicate content

Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden: Vlaams in plaats van federaal

Printervriendelijke versie
14-12-2016

65-plussers die hulp nodig hebben om zich te verplaatsen, te koken of hun woning te onderhouden, komen in aanmerking voor de Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB). Vanaf 1 januari 2017 behandelt de zorgkas van hun ziekenfonds deze dossiers en niet langer de FOD Sociale Zekerheid.  

Wat is de Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden?

Het gaat om een maandelijkse tegemoetkoming om het welzijn te versterken van 65-plussers in Vlaanderen met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen. Het bedrag hangt af van de zorg die ze nodig hebben en hun (gezins)inkomen. Het maximale bedrag is 560 euro per maand. Ze kunnen dat geld bovendien vrij spenderen en hoeven geen verantwoording of uitgavebewijs te geven.

Onderdeel van Vlaamse sociale bescherming

Tot eind dit jaar moeten 65-plussers een Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid. Vanaf 1 januari 2017 is deze tegemoetkoming echter een onderdeel van de Vlaamse sociale bescherming (VSB). Vanaf dan kunnen ze met hun vragen terecht bij de zorgkas van hun ziekenfonds. De zorgkas is namelijk het unieke loket voor de Vlaamse Sociale Bescherming.  

Meer info!

MLOZ newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van onze actualiteit en ander nieuws over de gezondheidszorg?Aboneer u op onze newsletter!