Syndicate

Syndicate content

Pact voor toegankelijke en veilige medische hulpmiddelen

Printervriendelijke versie
07-10-2016

De overheid en de industrie van de medische technologie (beMedTech) hebben onlangs een pact gesloten dat moet zorgen voor toegankelijkere en veiligere medische hulpmiddelen. Het gaat zowel om implantaten, scanners, in-vitrotesten als rolstoelen of scalpels.

Nood aan regelgeving

In ons land zijn er zo’n 2 miljoen medische hulpmiddelen waarrond geen echte regelgeving bestaat. Daar moet dit pact een einde aan maken. Op die manier wil de overheid ervoor zorgen dat medische hulpmiddelen veilig, kwaliteitsvol en doeltreffend zijn. En betaalbaarder ook, want het is de bedoeling om de terugbetaling van vergoedbare implantaten en andere hulpmiddelen te verfijnen. Zo komen patiënten onder meer sneller in aanmerking voor de nieuwste technologieën. Voor innovatieve of in-vitrotesten zal het RIZIV tegen 2019 ook een snellere terugbetalingsprocedure uitwerken.

Investeringen in innovatieve hulpmiddelen

Het pact stimuleert ook investeringen in vernieuwende medische hulpmiddelen. Denk maar aan 3D-printing of mobiele gezondheidsapps. Voor die laatste trekt minister van Volksgezondheid De Block 3,25 miljoen euro uit om apps te testen in proefprojecten. Een jury zal die apps gedurende 6 maanden evalueren om te bekijken of en hoe ze gebruikt kunnen worden in onze gezondheidszorg.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van beMedTech!

MLOZ newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van onze actualiteit en ander nieuws over de gezondheidszorg?Aboneer u op onze newsletter!