Syndicate

Syndicate content

Minder kosten voor de levende donor bij orgaandonatie

Printervriendelijke versie
21-11-2016

Wie beslist om een orgaan te doneren, moet momenteel een deel van de kosten zelf dragen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil die kostprijs doen dalen. Het Verzekeringscomité bespreekt daarom een nieuwe maatregel.

Nieuwe maatregel voor levende donor

De minister van Volksgezondheid wil een maatregel invoeren om de kosten van een orgaandonatie voor de donor te verlichten. De bedoeling is om het remgeld (het deel ten laste van de patiënt)  te schrappen voor: 

  • alle verstrekkingen tijdens het jaar na de donatie (periode met de meeste kosten)
  • de raadplegingen, klinische biologie en radiologie vanaf het einde van het 1e jaar tot 10 jaar na de donatie (of dat nu verbonden is aan de donatie of niet)

Het Verzekeringscomité zal de maatregel maandag bespreken.  

Er bestaan twee soorten orgaandonatie: levende donatie en donatie post-mortem.

Donatie post-mortem

Iedereen die 6 maanden gedomicilieerd is in België is in principe een orgaandonor. Na zijn dood mogen er dus organen weggenomen worden, TENZIJ de persoon dit expliciet (mondeling, schriftelijk of geregistreerd bij de gemeente) geweigerd heeft.

Levende donatie

Wie ouder is dan 18 jaar kan ook tijdens zijn leven al een orgaan afstaan. Het gaat voornamelijk om een nier, een stuk van de lever en in uitzonderlijke gevallen ook andere organen.

De arts licht de donor in over de sociale, familiale, psychische en fysieke gevolgen van de orgaandonatie. Hij moet hiermee vrij en bewust schriftelijk instemmen. Deze instemming kan ook op elk moment worden herroepen.

Een orgaan wegnemen kost natuurlijk geld, ook voor de donor (ziekenhuisopname, raadplegingen, verzorging, …). Op dit moment dekt de ziekteverzekering een groot deel van deze kosten, maar er blijft toch nog een deel ten laste van de orgaandonor.

Meer info : neem een kijkje op de website van de FOD Volksgezondheid

MLOZ newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van onze actualiteit en ander nieuws over de gezondheidszorg?Aboneer u op onze newsletter!