Syndicate

Syndicate content

Elektronisch geneesmiddelenvoorschrift: verplicht in 2018, overgangsjaar in 2017

Printervriendelijke versie
23-01-2017

Vanaf 2018 zullen artsen enkel nog elektronisch geneesmiddelen voorschrijven, behalve in dringende gevallen. In 2017 blijft het papieren voorschrift wel nog geldig, maar toch verandert er al het een en het ander. Een woordje uitleg!

2017: bewijsje met barcode

Ongeveer 8 op de 10 huisartsen hebben al een elektronisch geneesmiddelenvoorschrift gebruikt. Vanaf 2018 zal dat elektronische voorschrift verplicht zijn. Dit jaar dus nog niet, maar het elektronische voorschrift ondergaat wel al enkele wijzigingen. Als een arts je elektronisch geneesmiddelen voorschrijft, krijg je niet langer een papieren voorschrift, maar wel een bewijsje van dat elektronische voorschrift met een barcode. Je apotheker scant dan die barcode en kan zo het elektronische voorschrift ophalen via zijn software en de dienst Recip-e. Daarna overhandigt hij je de voorgeschreven geneesmiddelen.

Let op: als de arts manueel elementen op het bewijs toevoegt, mag de apotheker daarmee geen rekening houden. Het elektronische voorschrift primeert op het bewijs.

2018: lezing elektronische identiteitskaart

In 2017 is nog het papieren voorschrift geldig, maar vanaf 2018 niet meer. Het elektronisch voorschrift wordt dan de regel en het papieren voorschrift is enkel mogelijk in dringende gevallen. Het papieren bewijs van het elektronische voorschrift zal ook verdwijnen en een lezing van de elektronische identiteitskaart (eID) zal het scannen van de barcode vervangen.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het RIZIV!

MLOZ newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van onze actualiteit en ander nieuws over de gezondheidszorg?Aboneer u op onze newsletter!