Syndicate

Syndicate content

De ziekenfondsen van morgen in Benin en Togo

Printervriendelijke versie
20-06-2017

De toekomst van de Afrikaanse ziekenfondsen oogt mooi, maar ze staan tegelijk nog voor tal van uitdagingen. Met welke knelpunten kampen ze nog? De Onafhankelijke Ziekenfondsen zochten het uit in een nieuwe studie en formuleren ook 25 concrete aanbevelingen.

Gegevens beheren en leden behouden

Al meer dan 10 jaar ondersteunen de Onafhankelijke Ziekenfondsen en de ngo Louvain Coopération de ziekenfondsen in Benin en Togo. Omdat de toegang tot betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg een basisrecht is en omdat de ziekenfondsen de Afrikaanse burgers de kans bieden om een goede sociale bescherming uit te bouwen. De resultaten zijn mooi, maar toch zijn er ook nog knelpunten. Daarom analyseerden de Onafhankelijke Ziekenfondsen in hun nieuwe studie de werking van de Afrikaanse ziekenfondsen op 2 vlakken: het gegevensbeheer van de ziekenfondsen en de redenen van de leden om al dan niet aangesloten te blijven.

25 concrete aanbevelingen

Die uitgebreide analyse resulteerde dan in 25 concrete aanbevelingen: van één centrale managementtool met alle gedetailleerde gegevens over een dekking op maat van de bevolking tot een wervende campagne en de samenwerking met de andere actoren op het terrein. De ziekenfondsvertegenwoordigers uit Benin en Togo bekijken nu al hoe ze de meest urgente aanbevelingen snel in de praktijk kunnen brengen. Ook voor de ziekenfondsen in andere Afrikaanse landen kunnen ze ongetwijfeld nuttig zijn. 

Meer info?

De ziekenfondsen van morgen in Benin en Togo

De toegang tot een betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg is een basisrecht, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Het lijkt een evidentie, maar de verwezenlijking hiervan is een uitdaging. Met deze studie willen we een bijdrage leveren voor het verder professionaliseren van de Afrikaanse ziekenfondsen. Deze analyse behandelt twee domeinen: de gegevens van de ziekenfondsen en de redenen van de leden om al dan niet aangesloten te blijven.  

MLOZ newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van onze actualiteit en ander nieuws over de gezondheidszorg?Aboneer u op onze newsletter!