Syndicate

Syndicate content

17.000 zorgbehoevende ouderen in Vlaanderen in de kou door federale informaticaproblemen

Printervriendelijke versie
24-02-2017

Ongeveer 17.000 Vlaamse 65-plussers wachten al weken op hun tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. De oorzaak? Een nieuw informaticaprogramma van de FOD Sociale Zekerheid dat vol fouten zit. De zorgkassen trekken aan de alarmbel en hopen dat de kersverse staatssecretaris Zuhal Demir van dit probleem haar grootste prioriteit maakt.

Moeilijke overgang

De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden is een maandelijks bedrag tussen 80 en 560 euro voor zorgbehoevende ouderen met een beperkt inkomen. Sinds 1 januari 2017 behandelen de zorgkassen deze dossiers en niet langer de FOD Sociale Zekerheid. Die overgang verloopt echter moeilijk. Net voor de overdracht van de bevoegdheden nam de FOD Sociale Zekerheid een nieuw informaticaprogramma in gebruik dat vol fouten blijkt te zitten. Daardoor kunnen de zorgkassen ongeveer 17.000 dossiers niet behandelen omdat ze niet aan de gegevens kunnen. Het gaat om aanvragen van vóór 1 januari 2017  of herzieningen van lopende dossiers. Aanvragen na 1 januari 2017 komen gelukkig wel rechtstreeks bij de zorgkassen terecht.

Oplossing in handen van de FOD

Verschillende crisisvergaderingen met de FOD Sociale Zekerheid en het kabinet van de staatssecretaris brachten tot nu toe geen soelaas. De zorgkassen hangen in dit dossier volledig af van het federale niveau, de oplossing ligt in hun handen. Ze dringen er bij de nieuwe staatssecretaris Zuhal Demir dan ook op aan om van dit nijpende probleem haar prioriteit te maken. Op die manier kunnen de zorgkassen hun rol ten volle spelen en de mensen geven waar ze recht op hebben.

Meer info!

Ontdek het volledige persbericht van de zorgkassen! 

MLOZ newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van onze actualiteit en ander nieuws over de gezondheidszorg?Aboneer u op onze newsletter!